c S
Dnevne novosti

Odvjetnici moraju odustati od fiksnih tarifa?

11.05.2021 07:25 ZAGREB, 10. svibnja 2021. (Hina) - Prema vladinom planu liberalnijeg tržišta uslugama odvjetnici bi morali odustati od svojih fiksnih tarifa i mogli bi se reklamirati, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Akcijski plan vlade za liberalizaciju tržišta usluga obuhvatio je i odvjetnike koji bi prema tome planu odustali od fiksnih tarifa, ukinula bi se obaveza pridržavanja minimalne satnice, odvjetnicima bi se dopustilo reklamiranje i oglašavanje, ali i zastupanje u zemljama članicama EU, pri čemu bi se proširio prostor stranim odvjetnicima za rad u Hrvatskoj, navodi dnevnik.

Vlada intervenira u pravila koja se tiču odvjetničke profesije, bez da ih išta pita o tome. Naime, u Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) kažu da nemaju pojma što vlada priprema jer se nije konzultirala s njima. Ističu, međutim, da im je na temelju vlastitih kontakata s Bruxellesom jasno kako Europska komisija (EK) vrši snažne pritiske ne bi li intervenirala u dostignute standarde samostalnosti i neovisnosti odvjetništva.

Dopredsjednik HOK-a, odvjetnik Mladen Klasić, kaže da Bruxelles to čini prema scenariju koji se uvijek primjenjuje na novoprimljene članice EU. Klasić ističe da je osiguranje efikasne odvjetničke službe temeljna pretpostavka svakom pojedincu za učinkovit pristup pravosuđu, kao i jamstvo pune i učinkovite zaštite ljudskih prava i Ustavom zajamčenih prava građana, bez čega pak ne može biti govora o funkcioniranju pravne države.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kažu da odvjetnici neće biti izuzeti iz primjene europske Direktive o uslugama, ma koliko negodovali. Odvjetništvo je, pogotovo ako govorimo o pravnom savjetovanju, tržišna djelatnost i za razliku od, primjerice, javnih bilježnika, nije isključena iz opsega primjene Direktive o uslugama, kažu u ministarstvu, donosi Jutarnji list.