c S
Dnevne novosti

Sabor: Podrška izmjenama Zakona o vodama, ali i sumnje u potrebu osnivanja novog tijela

12.07.2021 07:25 ZAGREB, 9. srpnja 2021. (Hina) - Saborski zastupnici podržali su u petak izmjene Zakona o vodama i usklađivanje zakona s obvezama preuzetim od EU-a, ali i izrazili sumnju u potrebu osnivanja Instituta za vode, nove institucije za monitoring vode.

Iako osnivanje Instituta za vode proizlazi iz obveza koje smo preuzeli od EU-a po pitanju monitoringa voda, to je trebalo ići drugačije, drži Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka). Trebalo je iskoristiti postojeće kapacitete, ne stvarati paralelne ili nove, možda je Institut za vode trebala biti mješovita institucija s nekoliko osnivača (Hrvatske vode, PMF, Institut Ruđer Bošković) pa se ne bi morala kupovati nova skupa znanstvena oprema, kazala je.

I Darko Klasić (HSLS) smatra da sve djelatnosti koje će obavljati Institut za vode mogu se raditi unutra Hrvatskih voda, što bi bilo svrsishodnije i financijski isplativije. Hoće li nova institucija značiti i nove troškove za građane kroz vodne naknade, upitao je Klasić. Osnivanje Instituta za vode ne podržava ni Mišel Jakšić (SDP). „Ne mogu podržati osnivanje još jedne institucije za koju se ne zna što će raditi i za koju se ne zna krajnja svrha”, rekao je dodavši kako nije uvjeren da će institut dovesti do iskoraka u vodnom gospodarstvu.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Marko Šiljeg ustvrdio je da će Institut za vode odgovoriti izazovima očuvanja vodnog bogatstva u budućnosti. „Kako bismo se mogli dalje hvaliti bogatstvom kvalitetne pitke vode potreban je kvalitetan monitoring, a upravo će Institut za vode odgovoriti tim izazovima”, naglasio je.

Izmjenama Zakona o vodama Hrvatska se usklađuje s preporukama Europske komisije vezano uz monitoring voda, te uz provedbu zahvata u prostoru i odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš prilikom vađenja šljunka i pijeska iz obnovljivih ležišta u vodotocima i drugim tijelima površinskih voda.