c S
Dnevne novosti

Donesen Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, izmijenjeni Zakon o hrvatskim braniteljima i Kazneni zakon

16.07.2021 07:25 ZAGREB, 15. srpnja 2021. (Hina) - Sabor je u četvrtak donio Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, dio oporbe izrazio je bojazan da će prava moći koristiti i agresori, dok su vladajući isticali kako nema govora o izjednačavanju žrtve i agresora, već se ispravlja civilizacijska nepravda prema stradalnicima.

Za Zakon je glasalo 107 zastupnika, 16 ih je bilo protiv a pet suzdržano. Po novom zakonu sveobuhvatno se reguliraju prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, a iz Ministarstva hrvatskih branitelja očekuju oko 2500 novih korisnika prava u punoj primjeni zakona. Taj zakon trebao je biti davno donesen uz objavu registra agresora kako se ne bi izjednačavalo žrtve i agresora, kazao je uoči glasovanja Miro Bulj (Most) i zatražio da zastupnici glasaju pojedinačno kako bi se znalo tko je kako glasao. Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) ocijenio je da je zakon kvalitetniji u odnosu na prvu verziju jer je uvažen dio amandmana, "čime su zatvorena vrata aboliranim četnicima i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u agresiji na RH". Sačić je, međutim, nezadovoljan što se čitav teret svaljuje na leđa hrvatskih poreznih obveznika i što agresor dosad nije platio ni kune ratne odštete.

Jeckov: Zakonom obuhvatiti i stradalnike koji su bili u logorima diljem RH

Dragana Jeckov (SDSS) odgovorila je na kritike dijela oporbe da je to "Miloradov ili Draganin zakon"."Da je ovo Draganin ili Miloradov zakon izgledao bi drugačije i njime bile bi obuhvaćene obitelji nasilno odvedenih ljudi u Vukovaru neposredno prije izbijanja rata, obuhvaćene bi bile i obitelji civilnih stradalnika koji su se nalazili u mnogobrojnim kolonama i civilni stradalnici koji su bili u logorima diljem RH", kazala je Jeckov. "Vi u SDSS-u prvo morate riješiti sami sa sobom tko je agresor, a tko žrtva”, poručio joj je Stipo Mlinarić (Domovinski pokret).
Josip Đakić (HDZ) ponovio je da su teze o izjednačavaju žrtve i agresora objede i laži.

Sabor je izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kojim će se ubrzati postupci za ostvarivanje statusa Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) iz Domovinskog rata, koji trenutno traje i preko dvije godine. Izmjenama se ubrzava i postupak stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja i stradalnika, kao i postupak ostvarivanja prava namijenjenih socijalno ugroženim braniteljima.

Jednoglasno izmijenjen Kazneni zakon

Sabor je jednoglasno izmijenio Kazneni zakon što bi trebalo omogućiti učinkovitiju zaštitu žrtvama obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja. Spolno uznemiravanje po novome će se progoniti po službenoj dužnosti za sve kategorije žrtava, a uvodi se i nekoliko novih kaznenih djela poput  "zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja". Zbog izmjena Kaznenog zakona, odnosno širenja pojma "bliska osoba" promijenjen je i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Pojam "bliska osoba" ubuduće će obuhvaćati i sadašnje ili bivše intimne partnere, ne samo članove obitelji, bivše bračne partnere, životne partnere, neformalne životne partnere ili osobe s kojom žrtva ima dijete ili živi u istom kućanstvu.