c S
Dnevne novosti

Visoki kazneni sud odbio prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti u suđenju za ratni zločin

28.07.2021 07:30 ZAGREB, 27. srpnja 2021. (Hina) - Visoki kazneni sud odbio je prijedlog B. G.-a za prenošenje mjesne nadležnosti koji se protiv njega i ostalih optuženika vodi na zagrebačkom Županijskom sudu u ponovljenom kaznenom postupku za ratni zločin u slučajevima "selotejp" i "garaža".

Apelacijski sud je, ne objavivši identitete optuženika, priopćio da se nisu izmijenile okolnosti na kojima su utemeljene postojeće odluke predsjednika Vrhovnog suda RH  kojom je prvotno i određena nadležnost Županijskog suda u Zagrebu u ovom predmetu. ''Osim što moraju suditi na temelju zakona i svog stručnog znanja, sudovi moraju i kod opće javnosti stvarati uvjerenje o potpunoj objektivnosti. Pritom veliku ulogu imaju okolnosti u kojima se postupak vodi i to kako u odnosu na sud tako i u odnosu na sudionike, prije svega svjedoke. Protekom vremena te okolnosti ne gube na značaju, posebice kad je riječ o najtežim kaznenim djelima koja ne zastarijevaju. Protek vremena ne umanjuje značaj inkriminiranih djela'', priopćio je apelacijski sud. Dodaju kako činjenica da postupak za teška kaznena djela još uvijek nije pravomoćno okončan produljuje neizvjesnost o ishodu postupka te oživljava proživljene situacije.

Visoki kazneni sud je nadodao da nisu ostvareni ni razlozi za prenošenje mjesne nadležnosti zbog ekonomičnijeg postupanju pred drugim stvarno nadležnim sudom. Apelacijski sud je pojasnio da B. G.-ovi navodi o lakšem i ekonomičnijem provođenju postupka pred Županijskim sudom u Osijeku nisu od primarnog značaja i ne pretežu nad zahtjevom za pravilnošću i integritetom postupka. Ni te okolnosti ne dovode u pitanje postojeće odluke predsjednika Vrhovnog suda RH, nadodao je Visoki kazneni sud.

''RH ima obvezu u skladu s odredbama Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava procesuirati ratne zločine te za provođenje kaznenih postupaka za ta djela osigurati primjerene uvjete. To je i učinjeno određivanjem Županijskog suda u Zagrebu u konkretnom predmetu nadležnim za kaznena djela počinjena na području Osijeku i takve uvjete mora osigurati i u ponovljenom suđenju'', zaključio je apelacijski sud.

Suđenje B. G.-u i ostalim optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. godine formalno je krenulo iz početka početkom srpnja na zagrebačkom Županijskom sudu zbog izmjene sudskog vijeća. B. G.  od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba. Prethodno suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju B. G. i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.