c S
Dnevne novosti

Preporod: Izbor školskih odbora javnim natječajem iskorak prema depolitizaciji

30.07.2021 07:10 Split/Zagreb, 29. srpnja 2021. (Hina) - Sindikat Preporod u četvrtak je u priopćenju istaknuo kako su najave zagrebačkog i splitskog gradonačelnika o izboru članova školskih odbora javnim natječajem značajan iskorak prema depolitizaciji upravljanja školama.

Najave zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i splitskog gradonačelnika Ivice Puljka o izboru članova školskih odbora javnim natječajem značajan su iskorak prema daljnjoj depolitizaciji upravljanja osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, stoji u priopćenju Preporoda koje potpisuje predsjednik sindikata Željko Stipić.

Oslobode li se škole u dva najveća hrvatska grada zagrljaja političkih stranaka, vlast će se morati okrenuti prema napuštanju jednog odavno potrošenog modela upravljanja, ističe se. Dosadašnje mijenjanje predstavnika stranke koja je izbore izgubila predstavnicima stranke koja je izbore dobila, nije školama donijelo ništa dobrog zbog nestručnosti i nezainteresiranosti imenovanih, smatra Preporod.

Prva bi vidljiva posljedica novog načina odabira članica i članova školskih odbora trebalo biti upravljačko osvježenje, tj uvođenje vanjskih članova koji će biti stručni, apolitični, ali i zainteresirani za unaprjeđenje rada škole, dodaje se. "Ako državna vlast promjenama u školskom zakonodavstvu osigura dominantan utjecaj radnika u školskom odboru te u svim školama zažive rješenja koja se najavljuju u Splitu i u Zagrebu, naše će se školstvo napokon krenuti u pravom smjeru", zaključuje Preporod.