c S
Dnevne novosti

Novi Visoki predstavnik za BiH održao sastanak s Predsjedništvom, Dodik odbija suradnju sa središnjim tijelima vlasti

04.08.2021 07:05 SARAJEVO, 3. kolovoza 2021. (Hina) - Dan nakon što je preuzeo novu dužnost, Christian Schmidt je u Sarajevu održao prvi službeni sastanak s članovima Predsjedništva BiH, no na njemu su bili samo predsjedatelj Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović.

Srpski član državnog vrha Milorad Dodik nije došao, a ranije je najavio kako se sa Schmidtom uopće ne kani sastajati jer smatra da on nije zakonito postavljen na dužnost visokog predstavnika bdući da ga ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN. Dodik i ostali dužnosnici iz reda srpskog naroda odlučili su za sada zamrznuti svoj rad u središnjim tijelima vlasti BiH sve dok se ne povuče zakon kojega je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i kojim se sankcionira nijekanje ratnih zločina.

Schmidt je kazao u utorak kako je odlučan doprinijeti promeni sadašnjeg stanja u BiH te da za to ima snažnu potporu cijele međunarodne zajednice. Schmidt je nakon sastanka s Komšićem i Džaferovićem novinarima kazao kako je dužnost preuzeo s čvrstom voljom da pomogne građanima BiH i iskoristi sve svoje iskustvo i snagu međunarodne zajednice. "Računam na političku potporu Vijeća za provedbu mira (PIC) koje me je i imenovalo temeljem odredbi Daytonskog sporazuma, kao i na blisku suradnju s Europskom unijom, a posebice sa SAD", kazao je Schmidt.

Najavio je kako će se rukovoditi odredbama Daytona i ustava BiH, a računa na punu suradnju tijela vlasti te zemlje. Istaknuo je kako integriret BiH kao suverene države s dva entiteta mora biti zaštićen, a najavio je kako će se uz pomoć međunarodne zajednice BiH vratiti na dnevni red međunarodne zajednice. Rekao je kako žali jer Dodik nije došao na sastanak, ali je uvjeren kako će uslijediti prilika i za susret s njim jer je to u interesu svih građana BiH. "Nisam ovdje kako bih samo gledao i čekao, nego kako bih bio aktivan i budite uvjereni da ću to i biti", kazao je njemački političar.

Šefik Džaferović je pak kazao da od Schmidta očekuju odlučnost u provedbi mandata koji mu je povjeren te da je najvažnije raditi na tome da se nastavi provedba reformi, a posebice 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija, kao i onih koje bi trebale osigurati članstvo zemlje u NATO-u. "Tijela vlasti stoga moraju funkcionirati. Nitko ih nema pravo blokirati", kazao je Džaferović ističući kako je to obveza koja proistječe iz odredbi Daytonskog sporazuma. Dodao je kako je Dodik napravio veliku grešku nedolaskom na sastanak sa Schmidtom jer time, kao i blokadama, nitko neće ništa dobiti.