c S
Dnevne novosti

Plenković: Pozdrav "Za dom spremni" već je sada nedopušten

25.08.2021 07:45 PLENKOVIĆ
ZAGREB, 24. kolovoza 2021. (Hina) - Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da je pozdrav "Za dom spremni" i sada već nedopušten, istaknuvši kako situacije njegova uzvikivanja policija prijavljuje, a na sudovima je da donose odluke.

"Taj pozdrav je i sada već nedopušten. To nitko ne dovodi u pitanje", kazao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o pozdravu "Za dom spremni". Dodao je i da su tu temu jučer, povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, nastojali ispolitizirati mahom akteri s lijevog političkog spektra. Podsjetio je i da je "poluincident" s uzvikivanjem tog pozdrava u Kninu policija prijavila i sada je na sudu. Takve situacije policija prijavljuje, a na sudovima je da donose odluke, poručio je.

Upitan za izmjene Kaznenog zakona radi zabrane pozdrava 'Za dom spremni', Plenković je odgovorio da je to izvorna inicijativa predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa, a manje saborskih zastupnika. "Mi ćemo o tome razgovarati, ali stvari su već sada nedopuštene", kazao je.

Plenković je, na novinarski upit, osudio govor mržnje na društvenim mrežama i onaj upućen reporterki RTL-a Danki Derifaj rekavši da će izmjene Zakona o elektroničkim medijima uskoro ići u drugo čitanje. Ustvrdio je i da je manje mržnje na portalima nego na društvenim mrežama, no tu se, kaže, može malo što napraviti dok nema globalnog rješenja.  

Komentirao je i situaciju u Afganistanu rekavši da nitko ne zna koliki se broj izbjeglica može očekivati iz te zemlje te istaknuo uspjeh u izvlačenju svih hrvatskih državljana. Naglasio je i važnost stabilizacije situacije u Afganistanu te sprječavanja novog izbjegličkog vala, nalik onome iz 2015.,  koji bi destabilizirao cijeli europski kontinent."To nitko ne želi. Nema više politike - 'odradit ćemo to'. To jednostavno nije realno, niti postoji jedinstven stav među državama članicama, niti je neka takva opća otvorenost na dnevnom redu", ustvrdio je. No i poručio kako treba pomoći ugroženima - ženama, djeci i profesijama koje su bile izrazito angažirane i vidljive.  

Plenković je izvijestio da su na sjednici izrazili zadovoljstvo turističkom sezonom i prihodima koji se ostvaruju tijekom ljeta. "To su dobri temelji za snažan gospodarski oporavak i gospodarski rast Hrvatske u ovoj 2021. godine, [...] Nadamo se i da će i zadnji tjedan kolovoza proći u narančastom, što će pridonijeti uspjehu turističke sezone", kazao je.