c S
Dnevne novosti

Jandroković: Dilema izabrati čovjeka koji ne ispunjava normu ili nastavak trakavice

16.09.2021 07:15 ZAGREB, 15. rujna 2021. (Hina) - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da HDZ i njegovi partneri još uvijek odlučuju o tome kako će se postaviti prema izboru predsjednika Vrhovnog suda, a pred dilemom su izabrati čovjeka koji nije ispunjavao normu ili ako ga ne izaberu imati nastavak trakavice.

Upitan hoće li HDZ podržati suca Radovana Dobronića kojega za čelnika Vrhovnog suda predlaže predsjednik Zoran Milanović, Jandroković je u intervjuu RTL-u rekao da HDZ i njegovi partneri još uvijek odlučuju o tome kako će se postaviti pa ne može reći finalni stav. "Mogu reći svoje promišljanje i promišljanje dijela kolega s kojima sam razgovarao. Imamo ozbiljnu dilemu jer bismo htjeli postupiti ispravno, rekao je Jandroković.

S jedne strane, dodao je, imaju kandidata koji je pod stegovnim postupkom DSV-a jer očito nije ispunjavao normu pa se takvim izborom ne šalje dobra poruka. Uz to, kazao je, mišljenje struke je jedinstveno kada je u pitanju Opća sjednica Vrhovnog suda koja je rekla "ne" sucu Dobroniću. Taj kandidat po Jandrokovićevim riječima nema ni upravljačkog iskustva, nije vodio nijedan sustav, i do sada je sudac prve razine Trgovačkog suda.

No to je, kaže Jandroković samo jedna strana priče jer smo s druge strane svjesni "ako ga ne izaberemo da će se priča o izboru predsjednika Vrhovnog suda nastaviti što ne pridonosi stabilnosti ukupnog demokratskog sustava, niti je to korisno za pravosudni sustav". "Nije predsjednik Vrhovnog suda osoba koja će reformirati pravosudni sustav, ali bilo je bolje da ga imamo. Pred dilemom smo, izabrati čovjeka koji nije u potpunosti osoba koja bi mogla obavljati tako visoku dužnost, a ako ga ne izaberemo imamo nastavak trakavice", rekao je Jandroković.

O tome će, rekao je, vjerojatno odlučiti do kraja mjeseca.