c S
Dnevne novosti

Pod pritiskom EU-a, poljska regija odriče se "zone bez LGBT-a"

23.09.2021 07:05 VARŠAVA, 22. rujna 2021. (Hina/AFP) - Pod pritiskom EU-a, južna poljska regija Swietokrzyskie odustala je u srijedu deklarirati se "zonom bez LGBT ideologije" tijekom online regionalne skupštine.

Sredinom srpnja Europska komisija je pokrenula proces protiv Poljske zbog "zona bez LGBT ideologije" koju su proglasile brojne lokalne zajednice, regije i općine, među kojima regija Swietokrzyskie kojoj je Kielce glavni grad.

Europska izvršna vlast, koja osuđuje diskriminatorne mjere prema LGBT osobama, poslala je Poljskoj službenu opomenu. Bruxelles je prekinuo pregovore s tih pet regija o isplati sredstava iz programa potpore za obnovu kohezije REACT-EU. Na izvanrednom zasjedanju regionalne skupštine Swietokrzyskie, 25 vijećnika odobrilo je odluku o povlačenju sporne deklaracije, nitko nije bio protiv i tri vijećnika su bila suzdržana. U ponedjeljak regija Krakova treba razmotriti sličan postupak. 

U Poljskoj je stotinjak lokalnih vlasti od 2019. usvojilo anti-LGBT ideologiju ili "povelju o obiteljskim pravima". One predstavljaju oko trećine poljskog teritorija i nalaze se uglavnom na jugoistoku i istoku zemlje, tradicionalno vrlo katoličkim područjima.

Bruxelles je pozvao na poštivanje digniteta i ljudskih prava koji su "temeljne vrijednosti EU" i jamčio da će Komisija koristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganja za obranu tih vrijednosti.Ursula von der Leyen je kritizirala "nehumane zone kojima nije mjesto u EU-u".