c S
Dnevne novosti

Špero: U 10 godina rada 90 posto probacija bilo je uspješno

28.10.2021 07:05 ZAGREB, 27. listopada 2021. (Hina) - U 10 godina rada kroz probacijsku službu koja nadzire počinitelje kaznenih djela i pruža im podršku u zajednici prošlo je preko 30 tisuća osuđenika, a velika većina probacija izvršena je uspješno, kazala je u srijedu pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero.

"Čak 90 posto predmeta uspješno je izvršeno, samo u manjem broju nismo postigli uspjeh koji smo željeli nakon što je sud dao priliku osuđenicima da svoju kaznu izvrše na slobodi", kazala je Špero. Istaknula je kako je probacija vrlo važna jer osuđenici na taj način imaju mogućnost zadržati svoj posao, socijalne i obiteljske veze.

Za društvo je, s druge strane, bitno da znaju da osuđenici u tom periodu nisu slobodni, iako su na slobodi, već su pod "budnim okom probacijskih službenika". Oni imaju dvostruku ulogu u životu osuđenika.

"To je prije svega kontrola, a s druge strane i pomoć i podrška osuđeniku, upravo zato da ispravimo dio gdje je ta osoba zastranila, da u budućnosti ne čini kaznena djela i da bude jedan dobar susjed kakvoga svi želimo", kazala je Špero. Dodala je i da su preduvjet za svaku dobru rehabilitaciju osuđenika motivirani službenici pa je "najveći izazov održati kontinuitet i motiviranost probacijskih službenika kako bi entuzijastično i profesionalno nastavili raditi ovaj zahtjevan posao".

Načelnik Sektora za probaciju Goran Brkić kazao je da je u probacijskom sustavu trenutno oko 3600 osuđenika. Dodao je i da su na početku, prije 10 godina, uglavnom radili s počiniteljima lakših kaznenih djela, dok danas pomažu i osuđenicima za najteže zločine poput ubojstava, silovanja i razbojništva.

U povodu obilježavanja 10 godina profesionalnog rada probacijske službe u Hrvatskoj Ministarstvo pravosuđa i uprave organiziralo je međunarodnu konferenciju pod nazivom "10 + iskustva i novi izazovi razvoja probacije". Hrvatski probacijski stručnjaci na konferenciji su razmijenili iskustva s kolegama iz Latvije, Norveške, Rumunjske, Španjolske, Slovenije i Ukrajine te raspravljali o budućim izazovima u daljnjem razvoju službe koja nadzire počinitelje kaznenih djela i pruža im podršku u zajednici.