c S
Dnevne novosti

Sabor: Prihvaćena dva amandmana na Državni proračun, SDP-a i HDZ-a

07.12.2021 07:15 ZAGREB, 6. prosinca 2021. (Hina) - Saborski zastupnici izjašnjavali su se u ponedjeljak o amandmanima na Državni proračun za 2022. koje je Vlada većinom odbila, a večeras su u Saboru prihvaćeni SDP-ov amandman za Centar za odgoj i obrazovanje u Čakovcu te HDZ-ov za Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Prihvaćen je amandman zastupnice Boške Ban Vlahek (SDP) kojim se povećava proračunski iznos na kapitalnoj investiciji u osnovnom i srednjem školstvu u razdjelu sredstava Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec za šest milijuna kuna i iznosi ukupno 7,9  milijuna kuna, a osigurano je smanjenjem rashoda za javni međumjesni prijevoz učenika, koji iznosi nešto više 277 milijuna kuna. 

Prihvaćen je i amandman Kluba HDZ-a kojim se u razdjelu Ministarstva zdravstva dodaje milijun kuna za kapitalne investicije Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a smanjuje se u razdjelu Ministarstva financija sa stavke kamata na izdane vrijednosne papire koja sada iznosi nešto više od 3,362 milijuna kuna. 

Naime, Klub HDZ-a tražio je da se osigura milijun kuna kako bi mogla započeti provedba projekta izgradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti  dr. Fran Mihaljević. Brza izgradnja modularne zgrade s dodatnih 60 izolacijskih kreveta uz ambulante za pregled i trijažu bolesnika, od iznimne je važnosti za Kliniku zbog povećanja kapaciteta za izolaciju covid bolesnika, te planirane izgradnje i rekonstrukcije bolnice iz EU fondova i sredstva Svjetske banke.

Odbijeni su podneseni amandmani za turizam i sport, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice infrastrukture, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Oporbeni zastupnici čiji su amandmani redom odbijani, izražavali su nezadovoljstvo obrazloženjima odbijanja Vladinih predstavnika, koji su uglavnom navodili da su prijedlogom proračuna predviđena dostatna sredstva.No, glavnina saborskih zastupnika čiji su amandmani odbijeni, tražili su da se o njihovim amandmanima glasuje u Hrvatskom saboru, a neki su i izrazili nadu da bi se do sutra možda mogli i predomisliti i prihvatiti ih.

Također će se glasovati i o amandmanima velikog broja zastupnika koji nisu bili na sjednici. Kako je cjelodnevno izjašnjavanje o amandmanima na Državni proračun za 2022. odmicalo, tako je opadao i broj nazočnih zastupnika u Sabornici, osobito u večernjim satima. Na kraju sjednice je predsjedavajući, potpredsjednik Sabora Furio Radin, pohvalio posljednjih preostalih troje zastupnika na ustrajnosti rekavši kako bi, da postoji, trebali dobiti medalju Hrvatskog sabora.

Na Državni proračun podneseno je ukupno 475 amandmana, najviše oporbenih zastupnika, koji su uglavnom redom odbijani. Hrvatski sabor rad nastavlja u utorak, raspravom o  Konačnom prijedlogu zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.