c S
Dnevne novosti

Sabor danas počinje redovito proljetno zasjedanje

19.01.2022 07:30 sabor mala
ZAGREB, 18. siječnja 2022. (Hina) - Nakon jednomjesečne stanke, Hrvatski sabor danas 'aktualnim prijepodnevom' počinje redovito proljetno zasjedanje i 10. sjednicu, koja će potrajati do sredine ožujka, a po potrebi i duže.

Ždrijebom je odlučeno da će prvo pitanje članovima Vlade postaviti Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ), posljednje, 39. HSLS-ov Darko Klasić. S obzirom na dnevni red, na kojemu je više od 160 točaka, te na teme koje trebaju raspraviti, zastupnike u iduća dva mjeseca čeka vrlo dinamičan rad.

Uz 'aktualno prijepodne', Sabor će ovu srijedu raspraviti premijerovo Izvješće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini, u četvrtak paket zakona o socijalnoj skrbi, u petak konačnu verziju zakona o zaštiti potrošača.

Oporba se u četvrtak dogovara o Horvatovoj smjeni 

U četvrtak bi se, na inicijativu Anke Mrak Taritaš (Glas) trebala sastati saborska oporba kako bi se dogovorila o opozivu ministra graditeljstva Darka Horvata, odnosno u perspektivi cijele Vlade, zbog sporosti u obnovi nakon potresa. 

„Ministar Horvat nije dorastao svojoj zadaći i ne može obavljati taj posao, a neuspjela obnova jedna je od najvećih sramota ove države“, poručila je u utorak Mrak Taritaš, napominjući kako bi, da se radilo na pravi način, Zagreb danas bio ogromno gradilište, što nije slučaj. Ministar Horvat zadužen je da vodi obnovu, rasprava o njegovu radu treba biti ozbiljna i temeljita, a premijer Andrej Plenković u Saboru treba objasniti zašto mu se već nije zahvalio na suradnji, rekla je zastupnica. 

No, vladajući drugačije gledaju na ministrov rad i njegov opoziv. Horvatov resor je iznimno težak, stvari se ne mogu prikazivati crno-bijelo, treba analizirati brojke, rekao je prije desetak dana predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na informaciju da oporba počinje skupljati potpise za Horvatov opoziv.

Smanjenje stope PDV-a na plin, istražna povjerenstva 

Oporba na novoj sjednici želi otvoriti i niz drugih aktualnih tema, Zeleno-lijevi blok (ZLB) traži da se Vladu zaduži da zbog naglog rasta cijena plina nađe zakonsko rješenje za smanjenje stope PDV-a na plin. 

U formi interpelacija oporba želi raspraviti o radu Vlade vezano za obnovu, upravljanje sustavom civilne zaštite, popis stanovništva. Traži i osnivanje istražnog povjerenstva o korištenju europskih fondova, upućivanje zahtjeva Državnom uredu za reviziju da pregleda stanje strateških robnih zaliha itd. 

Uz sve to, Most bi idući tjedan trebao donijeti potpise prikupljene za raspisivanje ustavotvornog i zakonodavnog referendum, kojima bi se, kako kažu "ukinula stožerokracija" i covid potvrde, a Sabor bi, umjesto Nacionalnog stožera, dvotrećinskom većinom, donosio potrebne odluke.