c S
Dnevne novosti

Zovko izabrana za potpredsjednicu Odbora za vanjske poslove EP-a

25.01.2022 07:00 ZAGREB, 24. siječnja 2022. (Hina) - Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko ponovno je izabrana za potpredsjednicu Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta, priopćio je ured zastupnice u ponedjeljak.

Izbori za čelništva odbora Europskog parlamenta dio su procedure kojom se utvrđuje vodstvo Europskog parlamenta za drugu polovicu mandata. Odbor za vanjske poslove je jedan od ključnih odbora Europskog parlamenta a usredotočuje se na geopolitičku ulogu EU-a u svijetu i doprinosi europskoj zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Zovko je povodom izbora rekla kako joj je velika čast produljiti svoju ulogu u Predsjedništvu AFET-a, stoji priopćenju. “"Zahvaljujem kolegama na podršci mom radu i veselim se nastavku suradnje s kolegama iz drugih parlamentarnih skupina. Ovaj ponovni izbor je priznanje mom radu tijekom posljednjih godina. Ostajem predana dodavanju snažnog značaja vanjskoj politici Europske unije”, rekla je HDZ-ova eurozastupnica, navodi ured Željane Zovko.

Zovko ponovnim izborom nastavlja svoju potpredsjedničku ulogu u AFET-u te će zajedno s predsjednikom i ostalim potpredsjednicima iz redova Klubova S&D-a, Renewa i ECR-a, doprinositi planiranju i koordinaciji aktivnosti odbora, nepristrano predsjedati redovitim sastancima odbora i sudjelovati u diplomatskim sastancima s raznim dužnosnicima.

Zovko je prošlog tjedna također ponovno izabrana za zamjenicu koordinatora EPP-a za Odbor za vanjske poslove, a također obnaša i dužnost potpredsjednice Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu.