c S
Dnevne novosti

Sabor ovaj tjedan o paketu pravosudnih zakona i mjerama protiv koronavirusa

02.02.2022 07:30 sabor mala
ZAGREB, 1. veljače 2022. (Hina) - Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti izmjene paketa pravosudnih zakona te izvješće o učincima epidemioloških mjera protiv koronavirusa od 1. rujna do konca prosinca prošle godine.

Spomenutim paketom, u kojemu su izmjene Zakona o sudovima, o Državnom odvjetništvu te o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava, precizira se postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, uvodi obvezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina.

Predsjednike sudova i državnih odvjetništava zakon obvezuje da sigurnosne provjere traže od nadležne sigurnosno-obavještajne agencije putem Ministarstva pravosuđa.

Preciznija procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda

Precizira se procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda i Glavnog državnog odvjetnika. U prvom slučaju, pravodobne i potpune prijave Državno sudbeno vijeće (DSV) dostavljat će predsjedniku RH, ne predstojniku njegova ureda, koji će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela, Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora. Ako u roku od 30 dana predsjednik ne predloži nijednog kandidata, DSV će poništiti javni poziv i u roku od osam dana objaviti novi.

Izmjenama se daju ovlasti DSV-u da u slučaju prestanka dužnosti predsjedniku Vrhovnog suda odredi vršitelja dužnosti do izbora novog predsjednika. Prema sadašnjim odredbama te poslove u tom razdoblju obavlja zamjenik predsjednika Vrhovnog suda. Pravodobne i potpune prijave kandidata za glavnog državnog odvjetnika Državnoodvjetničko vijeće dostavljat će vladi koja će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela, a ako u roku od 30 dana od zaprimljenih prijava vlada ne predloži nikoga, DOV će poništiti taj javni poziv i u roku od osam dana objaviti novi.

Stručni ispit za službenike

Predloženim zakonskim izmjenama uvodi se obveza polaganje posebnog stručnog ispita za službenika u sudovima i državnim odvjetništvima s ciljem njihova kvalitetnijeg rada. Propisuje se specijalizacija sudaca koji rješavaju u sudskim predmetima obiteljsko-pravne zaštite te određuje nadležnost općinskih sudova za odlučivanje u predmetima kojima se uređuju obiteljski odnosi.

Izmjenama Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu se dijeli na Općinsko građansko državno odvjetništvo i Općinsko kazneno državno odvjetništvo.

Koronavirus: Za testiranje i liječenje gotovo 3 milijarde kuna

Od početka pandemije, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je za testiranje na koronavirus i liječenje oboljelih, platio gotovo tri milijarde kuna, a od 1. rujna do konca prosinca 850 milijuna kuna, navodi se u vladinu izvješću o epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa koje su se provodile u posljednjem kvartalu prošle godine.

U tom je razdoblju utrošeno 1, 4 milijuna doza cjepiva, ukupno 4, 7 milijuna doza. Cijepljeno je 55,68 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,33 posto odraslog. HALMED je u izvještajnom razdoblju zaprimio 1.270 prijava sumnji na nuspojave na cjepiva i 11 prijava sumnji sa smrtnim ishodom, navodi se u izvješću o aktivnostima koje su poduzimali Vlada RH, Nacionalni stožer, državna i lokalna tijela.