c S
Dnevne novosti

Sabor: Omogućiti europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom

24.02.2022 07:15 ZAGREB, 23. veljače 2022. (Hina) - Saborski zastupnici ocijenili su u srijedu da je novi zakon o registru osoba s invaliditetom (OSI), što ga je predložila Vlada, korak naprijed u odnosu na postojeće stanje, no žale što njime nije otvorena mogućnost izdavanje europske iskaznice za OSI.

Vladin predstavnik, međutim, nije isključio takvu mogućnost.

Ovo je tek prvo čitanje zakona, otvoreni smo za sve sugestije, ako je to unapređenje za OSI to ćemo usvojiti, rekao je u raspravi državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić. Time je odgovorio na zahtjeve oporbenih klubova Mosta, ZLB, Socijaldemokrata da se zakonom omogući izdavanje europske iskaznice za OSI kako je to predložila pučka pravobraniteljica. 

Registar OSI je središnje mjesto na kojem se vodi evidencija o tim osobama, o njemu skrbi HZJZ, u njega se unose podaci iz više izvora, zavoda za zdravstveno i mirovinsko, ministarstava, bolnica i sl., a svi oni imaju obvezu ažurirati podatke u skladu s nastalim promjenama. 

Registar, utemeljen 2002., preduvjet je za planiranje preventivnih mjera i donošenje programa za OSI, temelj za provjeru njihova statusa. 

Ljubica Lukačić (HDZ), zadovoljna je što će OSI konačno moći na jednom mjestu dobiti potvrdu o podacima upisanim u Registar koja će dokazivati njihov invaliditet. Njome bi OSI trebala moći ostvariti prava u svim sustavima, kazala je zastupnica korigirajući podatak prema kojemu Hrvatska ima 400 tisuća OSI. Već ih imamo 608 tisuća, naglasila je.

Uršu Raukar Gamulin (ZLB) pita zašto se u Registar ne unose i socioekonomski, odnosno podaci o sustavu obrazovanja, rada, stanovanja OSI? 

Oporbeni zastupnici kritiziraju što se invalidnost stječe na različit način, ovisno o tome radi li se o vojnom ili civilnom invalidu. Jesu li oštećenja vida i sluha drugačija s obzirom kako smo ga stekli, upitala je Katarina Peović (RF), zašto civilni invalid sa stopostotnim invaliditetom prima 1.000 kuna, a invalid rata preko 5.000 kuna, zanima Marina Miletića (Most)?

SDP-ova Andreja Marić (SDP) pitala je koja IT tvrtka podržava digitalnu obradu Registra, te koliko godišnje to iznosi? Ne znam koja će tvrtka to dobiti, ni koliko to košta, javna nabava nije moj dio posla, odgovorio joj je državni tajnik Plazonić.