c S
Dnevne novosti

VEM: Državna uprava mora objaviti podatke o oglašavanju u lokalnim medijima

02.03.2022 07:25 ZAGREB, 1. ožujka 2022. (Hina) - Vijeće za elektroničke medije (VEM) u utorak je pozvalo sva tijela državne uprave, javne ustanove i pravne osobe u većinskom državnom vlasništvu da do 31. ožujka izvijeste o objavljenom oglašavanju u programima lokalnih televizija, radija i elektroničkih publikacija tijekom prošle godine.

''Javne ustanove i pravne osobe dužne do 31. ožujka svake kalendarske godine izvijestiti Vijeće za elektroničke medije o obavljenom oglašavanju u protekloj godini i objaviti podatke o oglašavanju na svojim mrežnim stranicama'', ističe se u pozivu VEM-a.

Uz poziv, objavljen je i popis nakladnika u koji je uključeno oko 150 hrvatskih lokalnih radija i 20 lokalnih televizija te obrazac koji odgovorne osobe u državnoj upravi ili javnim ustanovama trebaju ispuniti s detaljnim informacijama o novcu utrošenom na oglašavanje.

U VEM-u ističu da je prema nedavno prihvaćenom novom Zakonu o elektroničkim medijima propisano i da su tijela državne uprave, javne ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska, kao i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom državnom vlasništvu dužne 15 posto godišnjeg iznosa namijenjenog promidžbi ili oglašavanju svojih usluga ili aktivnosti utrošiti na oglašavanje u audiovizualnim ili radijskim programima regionalnih i lokalnih nakladnika televizije i radija.

Napominje se i kako je navedeno prije bilo regulirano člankom 33. “starog” Zakona o elektroničkim medijima.(Hina) xmeh ybdj

Opširnije...