c S
Dnevne novosti

Odbor: Neka Ustavni sud ocijeni pitanja iz Mostovih inicijativa

31.03.2022 07:25 ZAGREB, 30. ožujka 2022. (Hina) -  Većinom glasova, Odbor za Ustav i Poslovnik predložio je u srijedu Hrvatskom saboru da oba referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i „stožerokracije“ pošalje  na ocjenu Ustavnom sudu, a Sabor bi se o tom prijedlogu trebao izjasniti do uskrsne stanke.

Da se referendumsko pitanje iz inicijative Odlučujmo zajedno uputi na ocjenu Ustavnom sudu, glasovalo je sedam zastupnika, pet ih je bilo protiv. Za upućivanje Sudu pitanja iz inicijative Dosta je stožerokracije bilo je 11 članova Odbora, jedan je bio protiv, Božo Petrov (Most)

.Most želi da se u Ustav, u članak 17. uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Druga inicijativa odnosi se na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, žele da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode. „Što žurnije, a najdalje do kraja rujna, treba raspisati referendum za obje inicijative, a ako se Odbor obrati Ustavnom sudu, tražimo izuzeće Miroslava Šeparovića”, poručio je na sjednici Odbora Nikola Grmoja u ime inicijativa i Mosta.
Izuzeće Šeparovića, kako je pojasnio Grmoja, traže zbog njegove izjave  iz 2019. da narod ne može odlučivati o izmjeni Ustava na referendumu.

Božo Petrov (Most) kazao je kako smatra da su se za obje inicijative stekli uvjeti za raspisivanje referenduma i da on treba biti raspisan bez mišljenja Ustavnog suda. Smiješno je, kaže, ustavotvornu inicijativu „Narod odlučuje“ upućivati Ustavnom sudu jer se time pokazuje da građani nemaju pravo mijenjati Ustav, iako nitko nije iznad naroda.

Ako se pitanja pošalju Ustavnom sudu, to je udar na demokraciju i ustavno-pravni poredak. Nitko u Hrvatskoj nema pravo, osim naroda, odlučiti o promjeni Ustava, ocijenio je Miro Bulj (Most).

U  SDP smatraju da inicijativa koja se tiče promjene Zakona nije dobro pripremljena te da je protivna Ustavu i da ona treba ići na Ustavni sud. „Da se svaka odluka, pa i ona tehničke prirode mora provoditi kroz Sabor, to naprosto nije moguće” kazao je Peđa Grbin (SDP).

Za ustavotvornu inicijativu  ocjenjuju da nije protivna Ustavu pri čemu Grbin  dvoji u kolikoj mjeri bi Ustavni sud trebao odlučivati o samoj promjeni Ustava.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić kazala je da treba donijeti dvije odluke. "Zakonodavna inicijativa je protuustavna, a kod inicijative koja ide za promjenu Ustava, dvojim u njenu ustavnost", rekla je.

'Mostovcima' nije dobro 'sjelo' njeno viđenje, pa su joj spočitnuli da nastupa kao političarka, a ne stručnjakinja i da se slijedom toga može kandidirati za Ustavni sud. „Skandalozno da netko tko se predstavlja kao ustavni stručnjak ne daje niti jedan argument osim da se zastupnici ne bi trebali time baviti jer nemaju znanja”, rekao je Grmoja. Bulj ju je usporedio s babom Vangom i prozvao da ima političke ambicije. HDZ-ov Branko Bačić predložio je da se od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti za obje inicijative.

„ Nema demokratske države koja je mjere donosila dvotrećinskom većinom, ocijenili smo da o mjerama, kada treba reagirati brzo, odlučuje izvršna vlast”, rekao je Bačić dodavši kako također smatraju da je pitanje vezano uz promjenu Ustava dvojbeno.

Da oba pitanja treba uputiti Ustavnom sudu ocijenio je i vanjski član odbora, ustavni stručnjak Branko Smerdel. Upozorio je i na poplavu populista i „referendumaniju” te založio za promjenu zakona o referendumu.

Ustavni sud ima 30 dana da dade pravorijek jesu li referendumska pitanja iz spomenutih inicijativa u skladu s Ustavom.