c S
Dnevne novosti

AEM objavio upitnik za projekt provjere točnosti informacija

20.04.2022 07:05 ZAGREB, 19. travnja 2022. (Hina) - Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je u utorak upitnik o potencijalnim projektima i prijaviteljima za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za program "Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka".

Navode da je cilj upitnika što bolja priprema za javni poziv za projekte. AEM je pripremio upitnik kako bi stekao uvid o potencijalnim projektima i svim potrebama dionika koji su ili se žele uključiti u razvoj sustava provjere točnosti informacija (fact-checking) u javnom prostoru, u medijima i na društvenim mrežama, sa ciljem borbe protiv dezinformacija, navodi se u objavi.

Navode da je cilj programa sukladan dokumentima EU-ove Komisije kao što su "Suzbijanje dezinformacija na internetu: europski pristup", "Akcijski plan za europsku demokraciju" i "Borba protiv dezinformacija o bolesti covid-19 - Prepoznavanje činjenica".

U objavi stoji da će se u sklopu projekta poticati osnivanje neovisnih provjeravatelja točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama, suradnja raznovrsnih dionika na projektu, stvaranje mreže provjeravatelja, razvoj baza podataka za potrebe provjere informacija, razvoj programske podrške za potporu radu na provjeri medijskih informacija, kao i izrada sustava za automatiziranu potporu provjeri izvora i informacija.

Poticat će se i projekti jačanja kvalitetnog novinarstva, koji za cilj imaju smanjenje prisutnosti dezinformacija i pogrešnih informacija u medijima, te projekti uključivanja medija u sustave i platforme provjere točnosti informacija.

AEM želi od dionika saznati kakve bi sve projekte i programe željeli prijaviti, a rok za ispunjavanje upitnika je 10. svibnja.

Za tu investiciju Ministarstvo kulture izdvojilo je 45 milijuna kuna kroz NPOO.