c S
Dnevne novosti

Nadležna tijela lakše do financijskih informacija u slučajevima teških kaznenih djela

13.05.2022 07:15 ZAGREB, 12. svibnja 2022. (Hina) - Vlada je u četvrtak Saboru uputila Prijedlog Zakona o olakšavanju uporabe financijskih i drugih informacija u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja ili progona teških kaznenih djela, kojim regulira tijela kojima će se olakšati izravan pristup podatcima iz Jedinstvenog registra računa, što ne obuhvaća podatke o prometu i stanju računa. 
Predloženim se zakonom, koji je dio paketa usklađivanja zakonodavstva s europskim propisima, olakšava, bez naknade, pristup nadležnim tijelima financijskim informacijama, odnosno informacijama o bankovnim računima sadržanim u Jedinstvenom registru računa kojeg vodi Financijska agencija (Fina), uključujući i sefovima svih fizičkih i pravnih osoba.

Zakonske odredbe preciziraju da su nadležna tijela Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija odnosno Porezna i Carinska uprava te državno odvjetništvo.  

"Nadležnim tijelima, a to su - policija, državno odvjetništvo, Porezna i Carinska uprava, se prilikom obavljanja poslova sprečavanja, otkrivanja, istrage ili progona teških kaznenih djela olakšava pristup financijskim i drugim informacijama kako bi se ojačalo provođenje financijskih istraga", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, objašnjavajući da to ne znači i pristup stanju i prometu na računu.  

"Radi se o identifikacijskim podatcima o vlasnicima bankovnih računa, osobama ovlaštenim za raspolaganje sredstvima na računu, stvarnim vlasnicima pravnih osoba imatelja računa te vlasnicima sefova fizičkih i pravnih osoba. U svakom slučaju jasna i nedvosmislena napomena - ti podatci ne sadrže podatke o prometima po računima odnosno stanjima po računima", izričit je ministar financija.

Zakonom se također pripisuje i razmjena informacija nadležnih tijela s Uredom za sprečavanje pranja novca u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istraživanja ili progona teških kaznenih djela, a nadležnim tijelima se propisuje obveza vođenja statističkih podataka s ciljem praćenja učinkovitosti zakona.

Trgovačkom društvu Dilj 16,1 milijun kuna za energetsku učinkovitost

Vlada se na današnjoj sjednici suglasila da Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopi ugovor o sufinanciranju projekta s trgovačkim društvom Dilj i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, a kojim će tvrtka Dilj dobiti 16,1 milijun kuna za povećanje energetske učinkovitosti.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naveo je kako u kolovozu 2021. donesena odluka o dodjeli pojedinačne jednokratne potpore trgovačkom društvu Dilj - industrija građevinskog materijala za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i promicanje energije iz obnovljivih izvora energije, i to u iznosu 16,1 milijun kuna, u obliku sufinanciranja iz bespovratnih sredstava modernizacijskog fonda. 

Ta su sredstva osigurana na posebnom računu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, no kako, sukladno zakonu, Fond ne može bez suglasnosti Vlade ugovoriti poslove čija vrijednost prelazi iznos od 10 milijuna kuna, objasnio je ministar gospodarstva.