c S
Dnevne novosti

Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina

29.06.2022 07:25 ZAGREB, 28. lipnja 2022. (Hina) - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak u Luksemburgu na sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku gdje je usvojena Uredba o skladištenju plina, kojom se želi osigurati punjenje skladišta prije zime i raspodjela između država članica u duhu solidarnosti.

Uredba je, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, važan korak k jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri su na sastanku Vijeća također usuglasili zajednička stajališta o dva zakonska prijedloga koji se bave energetskim aspektima klimatske tranzicije EU-a u okviru paketa "Spremni za 55” - direktivi o energetskoj učinkovitosti i direktivi o obnovljivim izvorima energije koji će pomoći u postizanju klimatskih ciljeva i smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. Tim dogovorom otvara se put Vijeću za početak pregovora s Europskim parlamentom.  

U priopćenju resornog ministarstva ističe se i da su razmijenjena mišljenja o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri zaduženi za energetiku održali su političku raspravu o trenutnim zbivanjima u sektoru prirodnog plina i podijelili informacije o razini spremnosti svojih država za sljedeću zimu. Također su razgovarali o dodatnim i daljnjim radnjama koje treba predvidjeti koje bi bile korisne za jačanje razine pripremljenosti EU-a u tom sektoru.

Ministar Filipović istaknuo je kako će se u Hrvatskoj osigurati da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada.

"Na razini EU-a pozdravljamo to što Komisija prati situaciju i ažurira plan pripravnosti, jer nam to omogućuje da pravilno reagiramo na moguće izazove u slučaju nužde. Također podržavamo dobrovoljnu EU platformu za nabavu plina. Ulaganje u hrvatski plinovodni sustav omogućit će značajno povećanje sigurnosti opskrbe u srednjem roku. Naši projekti su spremni, a planirano je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku od 6,1 milijardi kubika. Time bi se osigurale nove količine plina za Sloveniju, Mađarsku, te Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je ministar Filipović.

Predsjedništvo je na sastanku informiralo ministre o izvješćima o napretku za prijedlog Uredbe za smanjenje emisija metana u EU i za prijedlog o energetskoj učinkovitosti zgrada.

U utorak će ministar Filipović sudjelovati na sastanku Vijeća za okoliš na kojem će ministri i ministrice okoliša nastojati postići opći pristup o prijedlozima koji su dio paketa "Spremni za 55”, a odnose se na tržište ugljika, ponore ugljika, raspodjelu tereta među državama članicama, standardne vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije te Socijalni fond za klimatsku politiku.Ministri i ministrice također će nastojati postići opći pristup o prijedlogu za smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma povezanog s proizvodima koji se stavljaju na tržište EU-a.