c S
Dnevne novosti

Sabor danas glasa o izmjenama ZKP-a i Zakona o Vladi

01.07.2022 07:25 ZAGREB, 30. lipnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor danas će glasati o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Zakona o Vladi, no neće biti glasanja o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su izazvale veliko nezadovoljstvo liječničkih udruga i saborske oporbe.

Predloženim izmjenama ZKP-a drugostupanjski žalbeni sud ubuduće će samo jednom moći ukinuti presudu i vratiti predmet prvostupanjskome sudu na ponovno postupanje s preciznim uputama koje činjenice trebaju razmatrati.

Zastupnici će glasati i o izmjenama Zakona o Vladi kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Prije glasanja u podne na dnevnom su redu amandmani na raspravljene zakonske prijedloge te izvješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe za prošlu godinu, u kojoj je odbor zaprimio i obradio 228 predmeta, odnosno 16,16 posto više nego u 2020. godini.

Više od polovice pritužbi građana Odboru prošle je godine bilo iz područja pravosuđa i uprave. Najveći problemi bili su dugotrajnost sudskih postupaka, te nezadovoljstvo radom sudaca i postupanjem policijskih službenika. Građane muči i sporost stambenog zbrinjavanja, nezakonita gradnja, komunalni problemi, kao i problemi u ostvarivanju prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.