c S
Dnevne novosti

Europski sud prihvatio tužbu operatera Sjevernog toka 2 protiv regulative EU-a

13.07.2022 07:20 LUXEMBOURG, 12. srpnja 2022. (Hina/dpa) - Europski sud (ECJ) prihvatio je u utorak tužbu operatera plinovoda Sjeverni tok 2 protiv propisa EU-a koji su i zemljama izvan Unije naložili odvajanje transporta od proizvodnje i distribucije plina.

Europski parlament usvojio je spornu dopunu Direktive o plinovodima koji povezuju članice EU-a u travnju 2019., a kompanija Nord Stream 2 AG, operater plinovoda Sjeverni tok 2 osporila je pred Općim sudom EU-a proširenje propisa i na zemlje izvan Unije.

Nord Stream 2 registriran je u Švicarskoj, a njegov je većinski vlasnik ruski plinski div Gazprom. Vlasničke udjele posjeduju i njemačka Wintershall Dea, PEG Infrastruktur njemačkog E.ON-a, nizozemski Nederlandse Gasunie i francuski ENGIE.

Opći sud odbio je tužbu, proglasivši je neutemeljenom, a kompanija se žalila na presudu Europskom sudu (ECJ).
ECJ je danas poništio presudu. Opći sud pogrešno je zaključio da dopuna direktive ne utječe izravno na Nord Stream 2 pa je i njegova presuda, izvedena iz tog zaključka, pogrešna, zaključili su suci ECJ. Zato su prihvatili zahtjev kompanije za poništenjem presude i vratili predmet Općem sudu.

Nije jasno kakve bi mogle biti praktične posljedice presude jer je njemačka vlada zamrznula projekt plinovoda Sjeverni tok 2 nakon što je Rusija priznala dvije odcijepljene ukrajinske regije i pokrenula invaziju na Ukrajinu, napominje agencija dpa.

U svibnju kompanija je za dlaku izbjegla stečaj nakon što joj je švicarski sud produljio rok za sređivanje financija i dodijelio joj stečajnog upravitelja. Plinovod je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku i dovršen je prošle godine.