c S
Dnevne novosti

Hrvatske općine podržavaju funkcionalno spajanje jedinica lokalne samouprave

25.07.2022 07:30 dubrovnik
ZAGREB, 22. srpnja 2022. (Hina) - Hrvatske općine podržale su u petak Vladin prijedlog dobrovoljnog funkcionalnog spajanja općina i gradova u obavljanju pojedinih poslova, čime se unaprjeđuje zakonodavni okvir i osiguravaju financijska sredstva kojima će se ojačati fiskalni kapacitet lokalne samouprave.

Na inicijativu Hrvatske zajednice općina održan je sastanak na temu funkcionalne i održive lokalne samouprave na kojem je predstavljen prijedlog Vlade, a predsjednik Hrvatske zajednice općina i načelnik Općine Konavle Božo Lasić pozdravio je najavljene mogućnosti koje ova reforma donosi, istaknuvši kako takav potez Vlade ukazuje na njegovanje partnerskog odnosa sa svim dionicima, osobito s općinama, navodi se u priopćenju. Hrvatska zajednica općina broji 331 članicu te je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija utemeljena na načelu dobrovoljnog udruživanja, a osnovale su je hrvatske općine radi promocije i zaštite svojih interesa. 

"Mogu potvrditi kako postoji interes općina za funkcionalnim spajanjem. Naravno, sve se temelji na konceptu dobrovoljnosti. Vjerujem kako će predloženo biti korisna mogućnost, što se posebice odnosi na manje i financijski ovisnije jedinice lokalne samouprave", rekao je Lasić. Općine podržavaju korake koji idu u pravcu jačanja općina. Reforma podrazumijeva daljnju decentralizaciju i podršku funkcionalnom spajanju općina radi racionalizacije troškova, veće transparentnosti, djelotvornosti u radu te kvalitetnijeg pružanja usluga građanima. Reformu, koja je sadržana u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti,  predstavili su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar financija Marko Primorac.

Novost se odnosi na fiskalno poticanje funkcionalnog povezivanja jedinica lokalne samouprave i zajedničkog obavljanja poslova iz njihova djelokruga. Na tu temu ovaj je tjedan održan i sastanak premijera Andreja Plenkovića s predsjednicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Tim prijedlogom Vlada nastavlja s provedbom Programa Vlade čime se unaprjeđuje zakonodavni okvir i osiguravaju financijska sredstva kojima će se ojačati fiskalni kapacitet jedinica lokalne samouprave i otvoriti nove mogućnosti provedbe razvojnih projekata, uključujući i iz europskih fondova. Na sastanku je naglašeno da će država financijski poduprijeti JLS-ove koje se odluče za funkcionalno povezivanje i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova. Također, financijska podrška bit će osigurana i za one jedinice lokalne samouprave kod kojih bi na dobrovoljnoj osnovi postojao interes za stvarnim spajanjem.