c S
Dnevne novosti

Zastupnici podržali izmjene Zakona o javnobilježničkim pristojbama

28.11.2022 07:10 javni bilježnik
ZAGREB, 25. studenoga 2022. (Hina) - Saborski zastupnici u petak su podržali izmjene Zakona o javnobilježničkim pristojbama, kojim se sve osobe s invaliditetom oslobađaju plaćanja javnobilježničkih pristojbi te se smanjuje i plaćanje upravnih pristojbi.

Državni tajnik u Ministarstvu uprave Juro Martinović rekao je da se predloženim izmjenama zakona sve osobe s invaliditetom oslobađaju plaćanja javnobilježničke pristojbe. Također, iz Zakona o javnobilježničkim pristojbama izdvaja se Tarifa javnobilježničkih pristojbi te se propisuje da se tarife donose uredbom vlade, kako je to uređeno i za upravne i sudske pristojbe. Martinović je kazao i da se zakon usklađuje i s važećim prekršajnim zakonodavstvom te se usklađuju i novčani iznosi iskazani u kunama s uvođenjem eura kao službene valute u  Hrvatskoj.

U kratkoj raspravi izmjene zakona podržali su klubovi HDZ-a, SDP-a i HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka. Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) predložio je da se u izmjenama zakona - umjesto da se pristojbe propisane tarifom javnobilježničkih pristojbi plaćaju u državnim biljezima, a u gotovu novcu kada taj iznos prelazi stotinu kuna - uvede da se sve javnobilježničke pristojbe naplate u gotovini i proslijede u državni proračun."Time bi se znatno tehnički pojednostavilo obujam posla oko plaćanja pristojbi", kazao je.

Zastupnici su bez rasprave prihvatili izmjene vezane uz članove više saborskih odbora. Također bez rasprave za predsjednicu odbora Nagrade "Ivan Filipović" imenovana je Vesna Bedeković, kao i članovi tog odbora: Siniša Opić, Daliborka Luketić, Antonija Mirosavljević, Suzana Hitrec, Momir Karin, Mile Živčić, Vinko Filipović te Sunčana Findak.