c S
Dnevne novosti

Banožić: Nikada do sada nije uskraćena suglasnost predsjednika Republike

01.12.2022 07:20 ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina) - Ministar obrane Mario Banožić rekao je tijekom rasprave o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM da nikada do sada nije uskraćena prethodna suglasnost predsjednika Republike na odluku o sudjelovanju u misijama, no oporba smatra da se nije radilo po Ustavu i zakonu.

"Nikada do sada nije uskraćena prethodna suglasnost predsjednika RH na odluku o sudjelovanju u misijama i operacijama i drugim aktivnostima u zemlji. Formalno pravno u Zakonu o obrani propisano je da Ministarstvo obrane obavlja stručne poslove za potrebe predsjednika Republike u vezi s njegovim ovlastima u području obrane", kazao je Banožić u srijedu u saborskoj raspravi. 

Podsjetio je i da je u mandatu Vlade od 2012. do 2015. po istoj proceduri tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović za takve odluke tražio suglasnost od predsjednika Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović kao i da aktualni predsjednik uvijek do sada, na traženje ministra obrane, nije odbio tu suglasnost. Time je odgovorio na upit HDZ-ovog Nikole Mažara kojeg je zanimalo je li dobio prethodnu suglasnost predsjednika Republike na četiri mirovne misije za koju je suglasnost zatražio u kolovozu. 

Ministar Banožić je, na upit HDZ-ovog Josipa Đakića, rekao i da ta misija nije ništa novo u odnosu na ono što smo imali 2014. godine kada je također  bila misija na civilnoj razini. "Ovdje se radi o vojnoj pomoći. Ovdje je samo nastavak onoga što smo već imali 2014. godine kada se vodila EUAM operacija  pomoći Ukrajini", pojasnio je. 

Vladajući su tijekom replika optuživali oporbene saborske zastupnike da bježe od odluke da se da potpora i solidarnost Ukrajini i sudjelujemo u EUMAM-u, ističući kako time nije prekršen Ustav niti procedura. "To da je prekršen Ustav apsolutno ne stoji i da je prekršena procedura. U Klubu HDZ-a pobrojali smo 44 slične odluke u zadnjih deset godina, od toga je 15 ministar Kotromanović uputio na prethodnu suglasnost predsjedniku Josipoviću, a pet predsjednici Grabar Kitarović za vrijeme mandata premijera Milanovića", rekao je HDZ-ov  Marko Pavić. Smatra i da se tu oporba "skriva" iza pravnih smicalica.

Damir Hajduković (Socijaldemokrati) poručio je resornom ministru da u normalnim okolnostima Sabor ne dobiva prepiske između njega, predsjednika Republike i Vlade. "Sada prvi put kada smo vidjeli tu prepisku vidimo da niste radili po zakonu nego se pozivate na presedane. Hrvatski pravni sustav nije presedanski", rekao je. Na to mu je Banožić kratko odgovorio da je ta vladina odluka donesena po Ustavu i Zakonu o obrani jer ni Ustav RH niti Zakon o obrani ne propisuju ovlaštenje niti proceduru traženja prethodne suglasnosti predsjednika Republike na nacrt prijedloga Odluke. 

Beljak: Vrijeme da resetirate stvar i pokušate sjesti s Milanovićem

Krešo Beljak (HSS) upitao je Banožića je li probao razgovarati s predsjednikom Republike prije nego je u EU i NATO-u apriori obećao podršku Hrvatske. "Obećali ste podršku HDZ-a, ali očito niste računali da imate predsjednika Republike koji nije HDZ i da imate brojnu opoziciju. Ne mislite da je vrijeme da resetirate stvar, vratite na početak i pokušate sjesti s Milanovićem i dogovorite to ili ne, a davati lažna obećanja", rekao je. Poručio je i da Banožić ne zastupa Hrvatsku, već HDZ. 

Banožić je u odgovoru podsjetio da je Milanovića, zbog interesa vojske, desetak puta javno tražio da sjednu i razgovaraju. No, rekao je, samo izbjegavanje razgovora s njim dovelo je do te situacije. Drži kako je pitanje zastupnika Beljka da se treba sjesti i resetirati - poslano na krivu adresu. "Adresa  je Pantovčak. MORH unatoč svemu što je do sada izrečeno želi raditi u interesu hrvatske vojske i sigurnosti hrvatskih građana", poručio je Banožić.  Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika  ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini. Misija EUMAM provodit će se na teritoriju država članica EU-a.