c S
Dnevne novosti

Sudovi u više gradova nastavili s radom, dojave o bombama i u trgovačkim centrima

06.12.2022 07:20 ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Pregledima pirotehničara utvrđeno je da su dojave o eksplozivima na sudovima u više gradova bile lažne, a nakon što je policija izvijestila o porukama koje su primile pravosudne institucije u cijeloj Hrvatskoj zbog dojave o bombama evakuirano je i nekoliko trgovačkih centara.

Prema podacima do 13 sati utvrđeno je da su dojave o bombama na sudovima bile lažne u Varaždinu, Čakovcu, Karlovcu, Sisku i Šibeniku.Policija je potom izvijestila i da je obavještavamo kako su se ranije anonimne dojave o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim u zgradama pravosudnih tijela, proširile na trgovačke centre diljem Hrvatske. "Na sve lokacije upućeni su policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava te poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana, kako bi provjerili istinitost dojava", kažu u policiji. Nekoliko lokalnih policijskih uprava u međuvremenu je potvrdilo da protueksplozijskim pregledima sudova nije otkriveno ništa sumnjivo.

Predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ante Ujević rekao je Hini kako smatra da ovo nije samo čin napada na konkretne zgrade i građanstvo, već da je “napadom na državne ustanove napadnuta sama državna vlast te da sve to treba dobro istražiti”. “U konkretnom slučaju radna dinamika je narušena na način da se nije izgubilo samo dva tri sata rada, već su mnoge sudske rasprave prekinute i odgođene, odrađeno će se u nekim slučajevima morati i ponoviti, a o mogućem potaknutom osjećaju nesigurnosti općenito u društvu ne želim ni govoriti”, zaključio je Ujević. Kazao je i da su prijetnju dobili internetskom poštom te da su se svi sa županijskog i općinskog suda te iz državnog odvjetništva evakuirali u roku od nekoliko minuta.“Policija je unutar desetak minuta od dojave već započela pregled detektorima metala i drugim protueksplozijskim uređajima i napravama, a kada smo čuli da su svi sudovi dobili prijetnje znali smo da je mala vjerojatnost da smo u realnoj opasnosti. No, trebalo je poduzeti sve da ne dođe do stradavanja ljudi”, rekao je Ujević.