c S
Dnevne novosti

Vlada na sjednici pozdravila odluku u ulasku Hrvatske u šengen

09.12.2022 07:20 ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak pozdravila jednoglasnu odluku svih članica Europske unije o prijemu Hrvatske u šengenski prostor 1. siječnja 2023., te istaknula da je ona "predanim" radom ispunila kriterije za članstvo koje će donijeti niz prednosti građanima i gospodarstvu. 
Na zatvorenoj sjednici usvojeno je stajalište pripremljeno za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove. To Vijeće odlučuje o punoj primjeni odredaba šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, stoji u tekstu vladina priopćenja. "Pozdravljamo jednoglasnu odluku svih članica, kojom je potvrđeno članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru s 1. siječnja 2023.", stoji u priopćenju objavljenom nakon sjednice. Vlada je "predano radila" i "ispunila sve potrebne kriterije" kako bi Hrvatska bila spremna biti dijelom prostora Europske unije bez unutarnjih graničnih kontrola. 

"To su prepoznale i sve europske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocjenu", navodi vlada."Članstvo će donijeti niz prednosti za hrvatske građane i gospodarstvo, posebice u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga te daljnjeg rasta turističkog prometa", napominje se u priopćenju.

Na sjednici je usvojena i izjava Hrvatske kojom je odgovoreno na jednostranu izjavu Slovenije. Slovenija je ranije u četvrtak u Bruxellesu podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu u kojoj stoji da je arbitražom konačno određena međusobna granica, a na tu je Izjavu Hrvatska odmah odgovorila svojom Izjavom da se granica tek treba odrediti. Slovenija u svojoj izjavi piše da su i kopnena i morska granica određene arbitražnom odlukom od 29. srpnja 2017. godine i da je ona "konačna i obvezujuća”.

Hrvatska u svojoj Izjavi piše da je izašla iz arbitražnog postupka 29. srpnja 2015. "zbog bitnih povreda Ugovora o arbitraži" te ističe da je trajno spremna za nastavak bilateralnog dijaloga kako bi se pronašlo zajedničko rješenje. Izjave obiju susjednih država ušle su u zapisnik sastanka Vijeća EU-a na kojem je u četvrtak potvrđen ulazak Hrvatske u šengen 1. siječnja 2023.