c S
Dnevne novosti
Sabor: u Afganistan ide dodatnih 20 hrvatskih vojnika 01.05.2010 07:05 ZAGREB, 30. travnja 2010.Hina Hrvatski sabor odlučio je da se kontingent hrvatskih vojnika koji sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) poveća za 20 instruktora, te će u ovoj i idućoj godini u obuci i izobrazbi afganistanskih sigurnosnih snaga ukupno sudjelovati 320 hrvatskih vojnika.
U Afganistanu u NATO-ovoj misiji trenutno sudjeluje 300 hrvatskih vojnika s mogućnošću rotacije. U toj će neborbenoj misiji dvadeset hrvatskih instruktora obavljati poslove obuke afganistanskih snaga sigurnosti, i to logističkih specijalnosti, helikoptersku i topničku obuku te poslove obuke policijskih specijalaca.

Nova saveznička strategija predviđa da se tijekom iduće četiri godine osposobe afganistanske nacionalne sigurnosne snage za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje. U misiji u Afganistanu sudjeluju 44 zemlje, a trenutno je u mirovnoj operaciji ISAF temeljem odluke Sabora razmješten 15. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem se sastavu nalaze 294 pripadnika.

Sabor je izmijenio Zakon o poticajima u poljoprivredi kojima se primitak iznad kojega poljoprivredna gospodarstva ulaze u sustav poreza na dohodak s 12 tisuća kuna povećava na 24 tisuće kuna. Potvrđeno je više međunarodnih ugovora i sporazuma, među kojima i onaj s BiH koji bi trebao omogućiti da osobe koje su pravomoćno osuđene u jednoj državi kaznu izdržavaju u drugoj. Riječ je o dopuni prije potpisanog sporazuma po kojoj za izdržavanje zatvorske kazne u drugoj državi više neće biti potreban pristanak osuđenika.

Izmijenjena je Odluka o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, po kojoj će se za mjesec dana (do rujna tekuće godine) odgoditi obveza vlade da Sabor izvještava o poslovanju tih trgovačkih društava. Predsjednika Republike Ivu Josipovića će u Nacionalnom odboru za praćenje pregovora s EU zastupati Mirjana Mladineo. Iz reda sveučilišnih profesora pravnih znanosti za člana Državnoga sudbenog vijeća tajnim je glasovanjem izabran Boris Buklijaš. Sabor je zaključio sjednicu.