c S
Dnevne novosti
Premijerka Kosor o razgovoru s Madeleine Albright 26.05.2010 07:36 WASHINGTON, 25. svibnja 2010. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je, za službenog posjeta SAD-u, s bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright razgovarala o novom strateškom konceptu NATO-a, sudjelovanju Hrvatske u misiji NATO-a u Afganistanu te o završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom i drugim pitanjima.
"Odala sam priznanje gospođi Albright za doprinos razvoju novoga strateškog koncepta NATO-a", izjavila je Kosor nakon radnog doručka s Albright u hotelu Wilard u Washingtonu.

Madeleine Albright je predsjednica radne skupine za izradu novoga strateškog koncepta NATO-a. Hrvatska premijerka je kazala da je s Albright razgovarala i o suradnji unutar NATO-a, te posebno o misiji ISAF-a u Afganistanu, gdje Hrvatska, po njezinim riječima, "dokazuje da je ozbiljan saveznik".

Također je bilo riječi o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om te o jednoj od zadnjih zapreka - ocjeni o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom (ICTY) u vezi s 23. poglavljem o pravosuđu.

"U tom smislu je gospođa Albright kazala da će učiniti sve što je u njezinoj moći da bi pojašnjavala što se događa", rekla je Kosor, istaknuvši stalnu potporu SAD-a Hrvatskoj na putu u članstvo EU-a.

Albright i Kosor također su razgovarali o gospodarskim reformama u Hrvatskoj i poticanju stranih ulaganja, o stanju u BiH, potpori Hrvatske za euroatlanstku integraciju BiH i drugih zemalja u regiji, o ulozi žena u politici i drugim pitanjima.

Kosor je dodala da je pozvala Madeleine Albright na srpanjski Croatia summit u Dubrovniku.