c S
Dnevne novosti

Čelnici EU-a izrazili potporu Hrvatskoj zbog potresa

23.03.2020 07:05 ZAGREB, 22. ožujka 2020. (Hina) - Čelnici europskih institucija izrazili su u nedjelju potporu Hrvatskoj nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i ponudili pomoć svojoj najmlađoj članici.
Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen je na Twitteru napisala da se Hrvatska uz epidemiju koronavirusa i snažnog potresa koji ju je zadesio nalazi u "teškom položaju" te da je EU uz nju. "Ostanite jaki. Europska unija je uz vas", napisala je šefica Komisije.

Oglasio se i europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič koji je također ponudio pomoć. "Pomno pratimo stanje na terenu u Hrvatskoj nakon potresa koji je pogodio Zagreb. U pripravnosti smo i spremni pomoći", napisao je Lenarčič na Twitteru.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je na društvenim mrežama objavio da je hrvatski narod nakon potresa koji je pogodio Zagreb u njegovim mislima i mislima cijelog Europskog parlamenta. "Europska unija je spremna učiniti sve što može kako bi pomogla", poručio je Sassoli.

Manfred Weber, čelnik Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, poručio je da su misli i molitve svih pučana upućene Hrvatskoj koja je pogođena potresom. "U ovim teškim vremena izražavamo solidarnost i potporu vladi gdje god bude potrebno", napisao je Weber na Twitteru.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je izrazio žaljenje zbog razornog potresa."Upravo sam kazao Andreju Plenkoviću da EU stoji uz svoje prijatelje i spremna je ponuditi pomoć i potporu. Ostanite snažni", tvitao je Michel.

Poruke ohrabrenja i spremnosti za pomoć uputila je i predsjednica zastupničkog kluba socijaldemokrata Iratxe Garcia Perez. Klub liberalnog centra Renew Europe (RE), treća najveća snaga u trenutnom sastavu Parlamenta, poručio je da je spreman pomoći te se pobrinuti da Hrvatska dobije potporu koja joj je potrebna.

Dva snažna potresa magnitude 5,3 i 5,1 pogodila su rano ujutro Zagreb, a nakon toga je uslijedio niz podrhtavanja tla. Epicentar je bio u Kašini. Deseci ljudi su ozlijeđeni, među kojima i 15-godišnjakinja koja se bori za život. Pretrpljena je značajna materijalna šteta.