c S
Dnevne novosti

Cigarete poskupljuju od početka ožujka

08.02.2021 07:05 ZAGREB, 7. veljače 2021. (Hina) - Cigarete od početka ožujka poskupljuju kunu do dvije, ovisno o kategoriji, a grijani duhan i četiri kune, piše u nedjelju Večernji list. 
Najizgledniji je to scenarij prođe li nacrt nove Uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode koju je Ministarstvo financija u petak kasno popodne uputilo u dvotjednu javnu raspravu, navodi dnevnik.

Specifična trošarina koja je posljednjom važećom uredbom lani u travnju dignuta na 370 kuna za 1000 komada cigareta od ožujka se povećava na 400 kuna, proporcionalna trošarina od 34 posto maloprodajne cijene ostaje ista, dok se minimalna trošarina na cigarete s 824 kuna na 1000 komada cigareta sada povećava na 888 kuna.

Visina trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje, koja trenutačno iznosi 800 kn/kg, kao i za 1000 komada cigara i cigarilosa, raste na 860 kuna. Nikotinske vrećice za oralnu uporabu, koje su novi BAT-ov proizvod na hrvatskom tržištu, u uredbi se ne spominju, a poskupljuju tzv. novi duhanski proizvodi s 800 na 860 kn/kg, za koje i dalje nije specificirano koji su i ima li ih uopće u Hrvatskoj.

Za e-tekućine trošarina i dalje ostaje 0 kn/ml, dok grijanom duhanu, koji je u mnogim zemljama gotovo izjednačen s e-cigaretama – kao manje štetan proizvod i dobra alternativa odvikavanju od pušenja – trošarina s 800 kuna skače na 1400 kn/kg, što je poskupljenje od 75 posto, a u 10 mjeseci za čak 133 posto.

Iako se, kako tvrdi Vlada, povećanjem trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode postiže i zdravstveni efekt u smislu smanjenja konzumacije takvih proizvoda, u pitanju su, kako drže mnogi, mnogo dublji interesi od zdravstvenog upravljanja rizicima. Tvrdi se kako to jedna duhanska industrija, koja je kupnjom TDR-a postala vodeći igrač na hrvatskom tržištu, vrši pritisak na konkurenciju. BAT-u je, naime, istekao petogodišnji moratorij na zatvaranje TDR-a, koji mu je Adris grupa uvjetovala pri prodaji za 505 milijardi kuna, pa su odaslani signali kako razmišljaju o zatvaranju tvornice u Kanfanaru.

Zapravo to nikad nije službeno potvrđeno – tek da “kontinuirano rade evaluaciju proizvodnih lokacija”. No s druge strane, krenulo se u intenzivne pregovore s Vladom i ministrom financija Zdravkom Marićem kako sačuvati 500 mjesta u Kanfanaru, u čemu su BAT-u podršku, naravno, dali i sindikati, donosi Večernji list.