c S
Dnevne novosti

EU: ministri kulture o kulturnoj baštini kao jednom od temeljnih ljudskih prava

01.12.2021 07:10 BRUXELLES, 30. studenoga 2021. (Hina) - Vrijednost kulturne baštine neprocjenjiva je za društvo u cjelini i pravo na baštinu i uživanje u njoj jedno je od temeljnih ljudskih prava, izjavila je u utorak u Bruxellesu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

“Pravo na kulturnu baštinu i uživanje u njoj doista jest jedno od temeljnih ljudskih prava. Ono je zajamčeno brojnim međunarodnim konvencijama, rezolucijama i drugim temeljnim dokumentima organizacija, uključujući i Europsku uniju, a u Hrvatskoj njezinim Ustavom te Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara,“ rekla je ministrica na sastanku ministara kulture i audiovizualnih medija država članica EU-a.

Ministri su razgovarali o kulturnoj baštini i pravima na baštinu u kontekstu održivog razvoja i budućnosti Europe, o načinima zaštite i promocije prava na baštinu i održivom upravljanju baštinom.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula činjenicu da je upravo za razaranje Dubrovnika prvi put neki međunarodni sud za ratne zločine osudio nekoga u svijetu,  između ostaloga, i za uništavanje kulturne baštine. Zapovjednici bivše JNA odgovorni za napade na Dubrovnik i granatiranje Starog grada koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, osuđeni su pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Ministri su usvojili i zaključke o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu kao ključnim elementima inicijative za Novi europski Bauhaus te zaključke o dostupnosti i konkurentnosti europskog audiovizualnog i medijskog sadržaja. Hrvatska je za Novi europski Bauhaus kao kontaktnu točku imenovala razvojnu agenciju sjeverozapadne Hrvatske REGEA.

“REGEA ima veliko iskustvo u projektima koji se tiču obnove, posebno energetske obnove kulturno-povijesne baštine. S time smo poslali poruku na koji način će Hrvatska pristupiti temi novog europskog Bauhausa: s jedne strane ulaganje u održivu gradnju, obnavljanje kulturne baštine na način da ona postane energetski učinkovita, a s druge povezivanje svih kreativnih disciplina od arhitekture, dizajna i svih onih koji mogu pridonijeti u promišljanju Novog europskog Bauhausa”, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Novi europski Bauhaus inicijativa je EU-a koje je cilj planska gradnja po načelima energetske učinkovitosti.  Novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog Zelenog plana.

Vijeće EU-a ističe da je europski audiovizualni i medijski sektor teško stradao u pandemiji covida-19. Prihodi kinematografa pali su između 70 i 80 posto, dok je istodobno snažno porasla potražnja za internetskim pretplatama na usluge videa na zahtjev. Audiovizualna politika prva je politika u području kulture koja je postala temom na europskoj razini. EU nastoji sačuvati i poticati raznolikost audiovizualnog prostora ulaganjem i subvencijama u audiovizualni sektor i kulturne kreativne sadržaje u zemljama koje imaju mali produkcijski kapacitet budući da postoji velika neravnoteža između malih i velikih zemalja u smislu njihovih produkcijskih kapaciteta.

"Dogovorili smo mjere za jačanje sektora i širenje dostupnosti europskih sadržaja iz različitih zemalja i na različitim jezicima", izjavio je slovenski ministar kulture Vasko Simoniti koji je predsjedao sastankom.