c S
Dnevne novosti

Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima - francuski regulator

25.02.2021 07:05 PARIZ, 24. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Francuski regulator optužio je Google da ne poštuje odredbe o pregovorima s medijima o autorskim pravima, objavila su dva izvora.
Istražitelji su u izvješću napisali da je Googleov propust izuzetno ozbiljne prirode, navode izvori koji su ga pročitali. Prema njihovim navodima, istražitelji smatraju da Google nije udovoljio zahtjevu regulatora da s izdavačima počne pregovarati u roku od tri mjeseca, a nije im dostavio ni sve propisane podatke.

Izvješće o istrazi ključni je element u regulatornom postupku, ali odluku o eventualnoj kazni donosi odbor koji vodi Isabelle de Silva. Regulator može izreći novčanu kaznu u visini do 10 posto prometa ako utvrdi da je kompanija prekršila propise. Google je u 2020. godini ostvario promet od oko 183 milijarde dolara. Najvišu je kaznu do sada francuski regulator izrekao proizvođaču iPhonea Appleu, odredivši da mora platiti 1,1 milijardu eura zbog nepoštivanja propisa ravnopravne tržišne utakmice u odnosu prema distribucijskoj i maloprodajnoj mreži.

Glasnogovornica regulatora nije željela komentirati informaciju o izvješću o Googleu. Američka pak tvrtka u priopćenju navodi: "Naš je prioritet poštivanje zakona i nastavak pregovora s izdavačima u dobroj vjeri, što dokazuju i sporazumi koje smo s izdavačima sklopili u posljednjih nekoliko mjeseci." "Sada ćemo pregledati izjave o prigovorima i usko surađivati s francuskim tijelom za zaštitu tržišnog natjecanja", poručili su.

Izvješće regulatora vremenski se poklopilo s učestalim pritužbama nekih francuskih medija da Google nije s njima pregovarao u dobroj vjeri. Oni nisu dio skupine od od 121 izdavača koji su s američkim divom potpisali 76 milijuna dolara vrijedan trogodišnji sporazum.Potpisnici su ga predstavili kao veliki pomak, što je mnoge razbjesnilo. Udruga izdavača koji su potpisali ugovor s Googleom APIG nije odmah odgovorila na upit da komentira izvješće regulatora. Odgovor nije stigao ni iz francuske novinske agencije AFP ni iz udruge SEPM, koje također nisu potpisale ugovor s Googleom.

Reuters napominje da je u siječnju postigao dogovor s Googleom čiji uvjeti nisu javno dostupni. Francuski slučaj vremenski se podudario i s učestalim zahtjevima mnogih zemalja digitalnim divovima da s medijima podijele veći dio financijskog 'kolača', podsjeća Reuters.