c S
Dnevne novosti

Malenica: Brojanje potpisa za Mostov referendum moglo bi trajati do 30 dana

17.02.2022 07:00 ZAGREB, 16. veljače 2022. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u srijedu da bi brojanje potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije moglo trajati od 15 do 30 dana te najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

"Vjerujem da će se broj potpisa utvrditi između 15 i 30 dana, nakon toga ide daljnja procedura", kazao je Malenica gostujući u srijedu na Hrvatskom radiju.Dodao je i kako vjeruje da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja. "Mislim da su oba pitanja problematična, posebno drugo s aspekta diobe vlasti... a isto tako i prvo pitanje. Ne vidim smisao samoga referenduma, odnosno referendumskih inicijativa", kazao je Malenica.

Podsjetio je i da je Ustavi sud u nekoliko navrata potvrdio legitiman cilj vlade i Stožera civilne zaštite kada su donosili odluke koje su imale utjecaj na sprječavanje širenje virusa."Donosili smo odgovorne odluke s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi", ocijenio je ministar, dodajući da je Most dok je prikupljao potpise podizao tenziju i radio sve radi podizanja svoga rejtinga.

Kazao je kako vjeruje da će vlada sutra dati ovlasti Ministarstvu pravosuđa i uprave da pokrene procedure za utvrđivanje je li prikupljen dovoljan broj potpisa te da će predstavnici referendumske inicijative sudjelovati kao promatrači u prebrojavanju i utvrđivanju valjanosti potpisa. Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor, predao 24. siječnja. Tvrde da imaju 410.533 potpisa za inicijativu Odlučujmo zajedno i 409.219 za inicijativu Dosta je!, što je više od potrebnih 368.867.