c S
Dnevne novosti

Nakon odluke Ustavnog suda nove mjere za borbu s koronom

18.08.2020 07:45 KNJIGA I ČEKIĆ

ZAGREB, 17. kolovoza 2020. (Hina), Čini se da se za buduće odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite u borbi protiv širenja koronavirusa čeka odluka Ustavnog suda koja bi trebala odgovoriti jesu li izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti bile ustavne, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Neki tvrde da su te izmjene omogućile stožeru da donosi mjere koje zadiru u ustavna prava. Upravo zato svaka mjera koju donosi stožer neprestano se preispituje u javnosti.

Čini se da se tome želi stati na kraj upravo odlukom Ustavnog suda, bez obzira kakva bude, to tim više što nas očekuje težak život s koronom, a koliko ćemo je uspjeti obuzdati ovisit će o mjerama koje će se morati provoditi, piše dnevnik. Upravo zato čeka se pravorijek koji će omogućiti da onaj koji bude odlučivao nema na leđima upitnik za svaku odluku.

Bude li Ustavni sud potvrdio legitimitet stožera, uskoro će uslijediti mjere kojima će se nastojati smanjiti šansa virusa. Među ostalim, predviđa se obvezno testiranje svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji rade u sustavu prije povratka na radno mjesto. Ta mjera postala bi obavezna za sve.

Sigurno je da će se u svim zatvorenim prostorima morati nositi maska, uključujući na radnom mjestu, ako se radi o prostorima otvorenog tipa (nema kancelarija). Ograničit će se i broj osoba na svadbama, vjerojatno u početku na tridesetak ali ako se pokaže da je ta vrsta okupljanja i dalje izvor zaraze, dogodit će se u da će u "svadbenoj povorci" biti samo mladenci i uža obitelj. 

Morat će se ograničiti i okupljanja na javnom mjestu, što znači da oni koji žele organizirati neko događanje s većim brojem ljudi, to mogu samo ako se proširi područje događanja. Čini se da će se u kratkom vremenu morati donijeti mjere uz "tretiranje" Covida-19, koje će biti obvezne, sviđalo nam se to ili ne, piše u ponedjeljak Jutarnji list.