c S
Dnevne novosti

Nijemci žele pravo na rad od kuće

14.09.2021 07:05 BERLIN, 13. rujna 2021. (Hina) - Više od dvije trećine Nijemaca koji su tijekom pandemije radili od kuće žele i dalje zadržati mogućnost ovog oblika rada, pokazuje  ispitivanje objavljeno u ponedjeljak.
„Omiljenost rada u vlastita četiri zida se tijekom pandemije dodatno povećala“, objavila je energetska kompanija Eon na temelju rezultata ispitivanja koje je proveo institut YouGov. 71 posto ispitanih je izjavilo da i u budućnosti želi raditi od kuće. Na početku pandemije prošle godine je samo 58 posto ispitanih izrazilo tu želju. No trajno od kuće želi raditi samo 26 posto ispitanih. 45 posto želi unutar radnog tjedna izmjenjivati rad od kuće i odlazak u ured.

Kao najvažniji razlog za rad od kuće ispitani navode vrijeme koje se uštedi za putovanje na posao i pozitivni ekološki aspekt. Njemačka vlada je krajem lipnja ukinula obvezu za poslodavce da svojim zaposlenima omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. Udruga poslodavaca Njemačke se usprotivila zakonskoj obvezi na pravo na rad od kuće u čemu ih je podržala trenutno vladajuća Unija CDU/CSU. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) koja ima izgleda osvojiti najviše glasova na predstojećim parlamentarnim izborima je najavila kako namjerava zakonski regulirati pravo na rad od kuće.