c S
Dnevne novosti

Osuđeni za rušenje helikoptera EEZ-a neće odslužiti kaznu u RH

20.08.2021 07:25 ZAGREB, 19. kolovoza 2021. (Hina) - Županijski sud u Varaždinu ponovno je odlučio da se bivšem majoru i pilotu JNA Emiru Šišiću, osuđenom na 20 godina zatvora jer je 1992. srušio helikopter u kojem je poginulo petero europskih mirovnih promatrača, izdržavanje kazne u Hrvatskoj obustavlja, piše u četvrtak Večernji list.

Varaždinski sud takvu je odluku prvi put donio 2018. jer je smatrao da je za izdržavanje kazne nastupila zastara budući je prošlo 25 godina pravomoćnosti presude. Tužiteljstvo se žalilo, smatrajući da djelo za koje je Šišić osuđen ne zastarijeva, no varaždinski sud je ovih dana ponovo donio odluku da se izdržavanje Šišićeve kazne u Hrvatskoj obustavlja. Ovaj su put to malo drugačije obrazložili pa su, među ostalim, naveli da je Šišiću za isto djelo sudila i Italija u kojoj je bio osuđen na 15 godina zatvora.  Prije odluke, varaždinski sud je tražio uvid u sudske spise u Italiji, BiH i Srbiji iz kojih je ustanovio da je Šišić, nakon uhićenja u Mađarskoj, bio u ekstradicijskom pritvoru, da je kaznu izdržavao do svibnja 2008., da je cijela dosuđena mu kazna istekla u svibnju 2013. te da je protekao i rok uvjetnog otpusta. Osim toga, sud je usporedbom presuda koje su izrekli sudovi u Varaždinu i Rimu utvrdio da se radi o istom događaju, nakon čeka je odlučio i drugi put obustaviti Šišićevo izdržavanje kazne uz obrazloženje da se nekome za isto djelo ne može suditi dva puta. Cijela ta stvar bi možda drukčije završila za Šišića da je bio optužen za ratni zločin koji ne zastarijeva. No on se teretio za višestruko ubojstvo i avionsku nesreću.

Šišić je 1992. u Varaždinu u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Na tu se presudu žalio, a Vrhovni je sud žalbu odbio pa je 1993. presuda postala pravomoćna. Šišić je po tjeralici 2001. uhićen u Mađarskoj koja ga je izručila Italiji, gdje je osuđen na 15 godina zatvora. Srbija je od Italije tražila da joj ga izruči radi izdržavanja kazne, a Talijani su na to pristali u studenom 2006., nakon što su dobili garanciju srpskih vlasti da Šišiću neće biti umanjena kazna niti će biti pušten na slobodu. Premješten je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici, iz kojeg je dvije godine poslije pušten na uvjetnu slobodu, što je izazvalo burnu reakciju Talijana koji su se smatrali izigranima. Prema srpskom zakonu, Šišić je imao pravo na uvjetni otpust, a sud je smatrao da domaće zakonodavstvo ima prednost pred garancijama koje su dali Talijanima, podsjeća Večernji list. Helikopter Promatračke misije Europske ekonomske zajednice oborio je MiG 21 bivše JNA raketom zrak-zrak 7. siječnja u Podrutama blizu Novog Marofa i u njemu su poginula četiri talijanska i jedan francuski časnik koji su nadzirali prekid vatre u Hrvatskoj.