c S
Dnevne novosti

Predstavnici AmChama s ministrom Malenicom o unaprjeđenju pravosuđa

08.10.2020 07:15 ZAGREB, 7. listopada 2020. (Hina) - Predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) u srijedu su ministru pravosuđa Ivanu Malenici predstavili preporuke za unaprjeđenje pravosuđa.

Preporuke za unapređenje rada sudova usmjerene su na rješavanje problema zaostataka nastalih tijekom COVID-19 krize, kao i na trajno povećanje efikasnosti sudova. AmCham predlaže uvođenje dvosmjenskog rada sudova, automatsku delegaciju prema vrsti i broju predmeta, uvođenje rokova za svaki stupanj sudskog postupka, promociju alternativnog rješavanja sporova (ADR), izmjenu Metodologije za ocjenjivanje obnašanja sudačke dužnosti, stvaranje nacionalnog sudskog registra i održavanje sudskih ročišta putem sredstava elektroničke komunikacije, stoji u priopćenju AmChama.

Preporuke za izmjene Zakona o trgovačkim društvima ukinut će prepreke za inozemne poduzetnike da na jednostavan način, bez potrebe dolaska u Republiku Hrvatsku, prenose poslovne udjele, odnosno ugase neaktivna društva na području Republike Hrvatske, te će spriječiti njihovo odvraćanje od poslovanja u Republici Hrvatskoj ako se unaprijed moraju suočiti s dugotrajnim i skupim postupkom likvidacije u slučaju prestanka poslovanja.„Pozdravljamo planirane aktivnosti ministarstva koje bi trebale rezultirati unaprjeđenjem pravne sigurnosti i poslovnog i investicijskog okruženja u Republici Hrvatskoj.

Efikasnost pravosuđa je od velike važnosti za poslovnu zajednicu što pokazuje i Istraživanje o poslovnoj klimi koje AmCham redovito svake godine provodi među svojim članovima“, rekla je izvršna direktorica AmCham-a Hrvatska Andrea Doko Jelušić. Nakon relaksacije epidemioloških mjera te početka ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti za očekivati je, ističe, da će pravosudni sustav biti dodatno opterećen novim predmetima - ovrhama, stečajevima, parnicama i drugim, što će s već postojećim zaostacima pridonijeti stvaranju dodatne nesigurnosti za poslovanje u Hrvatskoj.