c S
Dnevne novosti

Proglašeno stanje katastrofe na području pogođenom potresom

05.01.2021 08:15 potres
ZAGREB, 4. siječnja 2021. (Hina) - Vlada je proglasila katastrofu za Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije pogođene potresom, a potpredsjednika Vlade Tomu Medveda ovlastila za rukovođenje radom Stožera civilne zaštite u dijelu vezanim uz otklanjanje posljedica katastrofe.
"Riječ je o izrazito važnoj odluci koja se donosi na temelju Zakona o sustavu civilne zaštite, članka 22. i 54.", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici u ponedjeljak, objasnivši odluku o proglašenju katastrofe koju je Vlada donijela na prijedlog ministra unutarnjih poslova, nakon analiziranja stanja na terenu. Slijedom te odluke donesena je i odluka da radom Stožera civilne zaštite, u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, rukovodi potpredsjednik Vlade Medved. Potpredsjednik Vlade Davor Božinović obavljat će ostale aktivnosti koje se odnose na Stožer civilne zaštite, a tiču se bilo covida-19, bilo neke potencijalne druge krize ili nepogode, dodao je premijer.

Odluka stupa na snagu s objavom u Narodnim novinama, a na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će imenovati predstavnike svih resora koji će davati potporu potpredsjedniku Vlade Medvedu. Za zamjenike Medvedu, Vlada je imenovala potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i ministra graditeljstva, prostornog uređenja  i državne imovine Darka Horvata.

Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite odluku o proglašenju katastrofe donosi Vlada, a katastrofa je definirana kao stanje izazvano prirodnim i/ili tehničko-tehnološkim događajem koji opsegom, intenzitetom i neočekivanošću ugrožava zdravlje i živote većeg broja ljudi, imovinu veće vrijednosti i okoliš, čiji nastanak nije moguće spriječiti ili posljedice otkloniti djelovanjem svih operativnih snaga sustava civilne zaštite područne (regionalne) samouprave na čijem je području događaj nastao.

Kada se proglasi katastrofa, rukovođenje radom Stožera civilne zaštite preuzima predsjednik Vlade ili, po njegovom ovlaštenju, član Vlade ili načelnik Stožera civilne zaštite, a u ovom slučaju, u dijelu koji se odnosi na posljedice potresa, potpredsjednik Vlade Medved.

Na sjednici su premijer Plenković te čelni ljudi potresom pogođenih županija i ministri te čelnici Hrvatskog Crvenog križa, HGSS-a i Hrvatske vatrogasne zajednice izvijestiti o dosad učinjenom za uklanjanje posljedica šteta te pruženoj pomoći ljudima, a najavljene su i daljnje aktivnosti Vlade i nadležnih službi u saniranju posljedica razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio dijelove središnje Hrvatske.

Epicentar potresa bio je 5 kilometara jugozapadno od Petrinje, magnituda potresa iznosila je 6,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice. Vlada je tako na sjednici donijela zaključak o osiguravanju smještaja osobama koje su uslijed potresa ostali bez stambenih objekata u kojima su živjeli, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar izvijestio je da je Ured iz raspoloživog stambenog fonda stavio na raspolaganje 220 stambenih jedinica za smještaj. Od toga se 24 stambene jedinice nalaze na području gradova Siska i Petrinje te će na raspolaganje biti stavljene nakon što se utvrdi njihova uporabljivost, što će biti provedeno danas i sutra, kao i da je od ukupnog broja, 40 stambenih jedinica odmah spremno za useljenje obitelji kojima je potrebno privremeno stambeno zbrinjavanje. "Za vrijeme privremenog smještaja obitelji korisnika oslobođene su plaćanja smještaja i režija", dodao je Mažar.

Vlada je proglasila i sutrašnji dan, Danom žalosti u Republici Hrvatskoj u povodu tragičnog stradanja osmero mladih pripadnika hrvatskog naroda u BiH u novogodišnjoj noći. "Mislim da je jedna poruka solidarnosti i potpore u ime cijele Hrvatske, ispravna odluka", rekao je premijer Plenković te dodao da su odluku podržali i predsjednik Republike te predsjednik Hrvatskoga sabora.