c S
Dnevne novosti

Radionica za suce i državne odvjetnike o suzbijanju trgovanja ljudima

07.03.2022 07:20 OPATIJA, 4. ožujka 2022. (Hina) - Stručna radionica za hrvatske suce i državne odvjetnike na temu "Suzbijanje trgovanja ljudima", održana je u petak u Opatiji u organizaciji Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i u suradnji s Pravosudnom akademijom.

Voditelji radionice su Tomislav Brđanović, sudac Županijskog suda u Varaždinu i Goran Supančić, zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. 

Kristinka Režek iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, rekla je da se radionice priređuju u okviru provedbe Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2018. do 2021., a ova u Opatiji je četvrta po redu.

Ciljevi su podizanja svijesti pravosudnih dužnosnika o kažnjivom djelu djelu trgovanja ljudima i što učinkovitijeg procesuiranja ovog kaznenog djela, ali i razumijevanja psiholoških utjecaja traume na žrtve kaznenog djela trgovanja ljudima kao potencijalne svjedoke u postupku, istaknula je.

Prve tri radionice održane su u Varaždinu, Osijeku i Zagrebu.

Trgovanje ljudima jedno je od najeksplicitnijih oblika kršenja međunarodnih standarda u području ljudskih prava pojedinca. Ono je prepoznato kao goruće pitanje unutar borbe protiv međunarodnog organiziranog kriminaliteta, gdje su žene, djeca i muškarci podvrgnuti najrazličitijim oblicima iskorištavanja i zatiranja njihovih ljudskih prava, rekla je Režek.

Hrvatska je u prvih nekoliko godina od uspostavljanja nacionalnog referalnog sustava suzbijanja trgovanja ljudima bila isključivo tranzitna država, no tijekom zadnjih godina uočena je promjena tog trenda, i sve se više pojavljuje kao država porijekla te krajnjeg odredišta žrtava trgovanja ljudima. Naime, posljednjih godina većina identificiranih žrtava bile su državljanke Hrvatske koje su seksualno ili radno iskorištavane unutar granica države, navedeno je na radionici.

Radionica se bavi materijalnim kaznenim pravom i procesnim aspketima ovog kažnjivog djela, izjavio je novinarima jedan od voditelja radionice, sudac varaždinskog  Županijskog suda Tomislav Brđanović.

To kažnjivo djelo prilično je rašireno u Europi te se procjenjuje da je 2017. i 2018. u Europi bilo 14 tisuća žrtava.

U Hrvatskoj je u razdoblju od 2016. do 2020. priznat status žrtve trgovanja ljudima za 177 osoba, a počinitelja je bilo 154, rekao je Brđanović. Naglasio je da je trgovanje ljudima oblik modernog ropstva, zadire u prava žrtava i srž društva te nanosi štetu državama.

Predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen ocijenio je da je trgovanjem ljudima veliki globalni problem te zahtijeva angažman i suradnju svih država koji se susreću s tim problemom.

"Ovakve edukacije su nužne i potrebne, jer je modalitet počinjenja tih kažnjivih djela različit i ponekad je teško prepoznati je li riječ o tom kažnjivom djelu ili nekom drugom", naveo je Sršen.