c S
Dnevne novosti

Sabor danas o Prijedlogu Zakona o elektroničkim komunikacijama

14.06.2022 07:25 ZAGREB, 13. lipnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor sjednicu ovaj tjedan počinje u utorak raspravom o Prijedlogu Zakona o elektroničkim komunikacijama koji je u proceduru upućen po hitnom postupku, kako bi Hrvatska do zadanog roka preuzela EU direktivu i ispunila uvjete za isplatu punog iznosa sredstava iz NPOO-a.

Europska komisija je, naime, podnijela je tužbu Sudu Europske unije protiv Hrvatske zbog isteka roka za preuzimanje EU Direktive o elektroničkim komunikacijama u nacionalno zakonodavstvo, a navedeni indikator potrebno je ispuniti do 30. lipnja 2022., radi isplate punog iznosa druge rate financijskih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), u iznosu od 700 milijuna eura.

Zakon je važan jer se njime prenosi Direktiva o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija kolokvijalno nazvana "kod", koji predstavlja sveobuhvatnu reformu regulatornog okvira Europske unije u području elektroničkih komunikacija.

Primjenom novog zakona će se osim poticanja ulaganja omogućiti daljnji razvoj povezivosti i uspostave elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina uz razvoj 5G mreža, jačati tržišno natjecanje i ujednačiti korisnička prava na području cijele Europske unije, kako bi se korisnicima omogućio što veći izbor usluga uz konkurentne cijene, navodi predlagatelj Vlada.

Zakonom se, među ostalim, po prvi put uređuju obveza operatorima koji do sada nisu bili predmet regulacije, a usluge pružaju putem interneta, bez vlastite mreže i infrastrukture (Viber, WhatsApp, Facebook, Messanger i sl.), kao i postupak procjene sigurnosnog rizika proizvođača i dobavljača opreme za elektroničke komunikacijske mreže.

U utorak će saborski zastupnici još raspraviti izmjene Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, koje su također upućene po hitnom postupku kako bi se zakon uskladio s pravnom stečevinom Europske unije u dijelu koji se odnosi na dostavu dokumenata i usklađivanje kunskih iznosa s iznosima u eurima.

U srijedu su na dnevnom redu Sabora izmjene Zakona o kaznenom postupku i o parničnom postupku, kojima je cilj modernizirati, pojednostaviti i ubrzati sudske postupke.

Zastupnici će raspraviti i izmjene Zakona o Vladi kojim  se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade. Prema važećim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

U četvrtak Sabor neće zasjedati zbog praznika Tijelovo a u petak raspravljati će o Izvješću o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2020. godinu.