c S
Dnevne novosti

Sabor danas o zakonu koji daje veće ovlasti sanitarnim inspektorima

15.04.2020 07:25 ZAGREB, 14. travnja 2020. (Hina) -  Hrvatski sabor u srijedu nastavlja zasjedanje u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka, a raspravit će,  među ostalim, i zakon kojim se proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a bolest COVID-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti.
Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sanitarni inspektori moći će narediti izolaciju u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru - samoizolaciju, kao i stavljanje u organiziranu karantenu osobe koje ne poštuju propisane posebne i sigurnosne mjere.

Propisuju se i prekršaji za fizičke osobe i novčane kazne u iznosu od 8 do 15 tisuća kuna ako prekrše sigurnosne mjere izolacije u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru - samoizolaciji i sigurnosne mjere stavljanja u karantenu.

Prema prijedlogu, odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti donosila bi Vlada, dok bi ministar zdravstva biovlaš oten za donošenje odluke o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti. Predlaže se da se zakon donese po hitom postupku zbog brzine širenja bolesti te da stupi na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama.

Na dnevnom redu u srijedu su i izmjene Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojima se u pravni sustav prenosi direktiva EU-a vezana za sprječavanje i postupanje u slučaju velikih nesreća povezanih s izvođenjem odobalnih radova.

Sabor se ovaj tjedan vraća u svoju zgradu na Trgu svetog Marka koja je stradala u potresu, nakon što je prošlih tjedana zasjedao u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da su sabornica, prizemlje, prvi i drugi kat sigurni,  a treći i četvrti kat izvan upotrebe.