c S
Dnevne novosti

Sabor od srijede izvanredno zasjeda

16.12.2020 08:09 ZAGREB, 15. prosinca 2020. (Hina) - Hrvatski sabor, koji je u utorak zaključio redovno zasjedanje, u srijedu počinje trodnevnu izvanrednu sjednicu koju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao na zahtjev hrvatske Vlade.
Svoj prijedlog za izvanrednim zasjedanjem Vlada je obrazložila potrebom da Sabor razmotri četiri akta, među kojima je i odluka da se u Jadranskom moru, umjesto Zaštićenog ekološko - ribolovnog pojasa (ZERP), proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP).

O prijedlogu te odluke te o Izvješću o konzultacijama u vezi s namjerom o proglašenju IGP-a, Sabor će raspravljati u četvrtak.U razgovoru sa slovenskim i talijanskim kolegom „postignuto je razumijevanje“ da će Hrvatska i Italija proglasiti IGP-ove nakon trilateralnog susreta u siječnju iduće godine, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.  

Premijer Plenković istaknuo je da će IGP u odnosu na postojeći Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), proglašen 2003., donijeti dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Velika je financijska isplativost članstva u EU

Sabor će u srijedu raspraviti Prijedlog odluke o prihvaćanju odluke Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU.„Hrvatska će biti među prvim državama koja će, nakon postignutog dogovora na Europskom vijeću, kroz parlament usvojiti tu odluku“, najavio je premijer Andrej Plenković, dodajući da će ta rasprava biti prigoda da se javnosti predstavi kako se financira EU.

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako će rasprava biti prigoda da se javnosti objasni što to Hrvatska uplaćuje EU i što dobiva natrag, da se vidi koja je financijska korist. Ta se korist broji u milijardama eura, kaže Jandroković i podsjeća kako ima dio zastupnika koji govore da smo u financijskim minusima.To je potpuno netočno, velika je financijska i ekonomska isplativost članstva u EU, rekao je Jandroković.

Premijer je podsjetio na instrumente za koje se Hrvatska izborila u srpnju ove godine. „Više od 24 milijarde eura, 24,2, kada tome pridodamo i 673 milijuna eura za obnovu grada Zagreba od potresa iz Europskog fonda solidarnosti omogućiti će vrlo snažan ekonomski rast, oporavak i otpornost“, kazao je.

Osim te teme, Sabor će u srijedu raspraviti i izmjene dvaju zakona: o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU te o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. O svim tim točkama glasovat će u petak te time završiti ovogodišnji rad, nova redovna sezona počinje mu 15. siječnja iduće godine.

Sabor redovno zasjeda od 15. siječnja do 15. srpnja te od 15. rujna do 15. prosinca. Bila je ovo za Sabor vrlo zahtjeva godina, 'nosio' se s pandemijom covid-19 i potresom u Zagrebu, selio u Ininu zgradu, u srpnju konstituirao novi, 10. saziv.  Predsjednik Jandroković rekao je da je zadovoljan radom Sabora u ovoj godini, da je unatoč svim izazovima, ispunio apsolutno sve zadaće. U usporedbi s drugim europskim parlamentima u samom smo vrhu po broju radnih dana i sati, pohvalio se Jandroković.