c S
Dnevne novosti

Sabor: Podržano izviješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe za 2021.

04.07.2022 07:15 ZAGREB, 1. srpnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici podržali su u petak izviješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe za 2021. godinu, upozorivši da je pitanje sporosti sudskog postupka višegodišnja konstanta u tim izviješćima.

Predsjednica saborskog Odbora za predstavke i pritužbe Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrati) izvijestila je kako je tijekom prošle godine odbor zaprimio i obradio ukupno 228 predmeta, odnosno 38 ii 16,16 posto više u usporedbi s 2020. godinom.

Najviše nezadovoljstva radom sudova i sudaca

Građani su najviše (njih 125) izražavali nezadovoljstvo radom sudova, sudaca, odlukom sudova i dužinom trajanja pojedinih sudskih postupaka. Uz to, građani su u nekim pritužbama upozoravali na korupciju, zlouporabu položaja i ovlasti, na kvalitetu rada i učinkovitosti državnog odvjetništva, na postupanje policijskih službenika prema građanima, prekoračenje ovlasti prilikom vršenja službenih ovlasti i dr.

Glamuzina kaže da je iz područja zdravstvene zaštite zaprimljeno sedam predmeta vezano uz pandemiju koronavirusa i ograničavanje sloboda građana sukladno mjerama za suzbijanje virusa. Pojasnila je da su se pritužbe odnosile na možebitne povrede prava pacijenata, nezadovoljstvo liječničkim uslugama, nezadovoljstvo zaposlenika bolnica mjerom obaveznog testiranja za dolazak na posao i moguću diskriminaciju ne cijepljenih prema cijepljenima.

Istaknuvši da je izvješće vjerodostojno, Erik Fabijanić (Klub Socijaldemokrati) upozorio je kako je pitanje sporosti sudskog postupka višegodišnja konstanta u tim izviješćima. 

"Jedno od osnovnih načela - da je spora pravda isto nepravda - jest konstanta koja nam se vuče kroz vrijeme", poručio je.

Mišel Jakšić (Klub SDP-a) smatra da bi odbor trebao dobiti veće ovlasti i mogućnosti o postupanju u vezi prigovora koje dobivaju od građana i institucija. Upozorio je da kod građana postoji visok stupanj nepovjerenja u institucije i uvjerenje da je puno toga u zemlji korumpirano, da puno toga ne funkcionira i nema pravednosti za male ljude. Jakšić je kazao i da se u predstavkama i pritužbama građana vide problemi vezani uz pravosuđe, komunalni segment, radno pravo te imovinsko-pravne odnose.

Mrak Taritaš: Građani dolaze pred zid svoje nemoći

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) rekla je da se građani javljaju odboru jer "dolaze pred zid svoje nemoći" jer su sve već napravili i više ne znaju što i kako dalje. Upozorila je i na sporost dobivanja odgovora jer je i sama slala upite ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanu Paladini, ministru zdravstva Vili Berošu i premijeru Andreju Plenkoviću, a odgovore je čekala nekoliko mjeseci ili ih nije dobila.

"Ima odgovora koji su čak i komplicirani i traže neko vrijeme, ali ima i odgovora koji su vrlo jednostavni. Tu ignoranciju izvršne vlasti prema zakonodavnoj vlasti vidimo svaki dan. Što možete odgovoriti čovjeku kojemu su 'oči ogromne' i koji kažu: Sada ću pisati u Sabor i sada ću dobiti odgovor, ima ljudi koji samo traže odgovor", rekla je. Smatra da odbor dobro radi svoj posao, ali mora i dobivati odgovore od nekog drugog. "Kako ćete raditi svoj posao ako ministarstvo ignorira požurnice", upitala je.