c S
Dnevne novosti

Sabor: Ustrojavaju se dva nova ministarstva

17.05.2024 08:10 ZAGREB, 16. svibnja 2024. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak je sa 79 glasova izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se ustrojavaju dva nova ministarstva, Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije.
Time se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada, umjesto 16, imati 18 ministarstava. Protiv prijedloga zakona bila su 62 oporbena zastupnika a dva su bila suzdržana.

Ministarstvo demografije, kako je kazao tehnički ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, preuzeti će poslove demografije iz djelokruga dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te djelomično poslove Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji se odnose na useljeništvo i povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život u zemlji.

Ministarstvo zaštite okoliša obavljati će pak poslove zaštite okoliša i prirode te vodnog gospodarstva iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje nastavlja s radom kao Ministarstvo gospodarstva. Uz to, izmjenama zakona Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavlja s radom kao Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te preuzima poslove sadašnjeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji prestaje s radom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja s radom kao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te preuzima poslove dosadašnjeg Središnjeg ureda za demografiju i mlade koji se odnose na unapređenje kvaliteta života mladih. Stupanjem na snagu zakona prestaju s radom Središnji državni ured za demografiju i mlade te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva a Ministarstvo poljoprivrede mijenja naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kazao je Malenica.

Zakon će stupiti na snagu nakon što ga potpiše predsjednik Republike Zoran Milanović i bude objavljen u Narodnim novinama. Nakon toga tehnički premijer Andrej Plenković može predstaviti novu Vladu i zatražiti povjerenje saborskih zastupnika za novi mandat.