c S
Dnevne novosti

Sabor: Zastupnici upozorili na položaj hrvatskih radnika

11.11.2020 07:15 ZAGREB, 10. studenoga 2020. (Hina) - Raspravu o konačnom prijedlogu Zakona o upućivanju radnika u Hrvatsku saborski zastupnici iskoristili su u utorak kako bi upozorili na položaj hrvatskih radnika i nedostatak radne snage.
Imamo gašenje tvrtki, nastavak iseljavanja, neisplate plaća, kršenje radničkih prava, prazna sela, rekao je Miro Bulj (Most) koji se slaže da će predloženi Zakon omogućiti poboljšanje prava stranih radnika u Hrvatskoj, ali neće riješiti ključan problem, a to je nedostatak radnika. "Odnos prema radniku doveo je do toga da radništvo u Hrvatskoj više i ne postoji, sindikati su oslabljeni i nema se više ni tko boriti za njihova prva, u brodogradilištima nema varioca, montera, brusača, cjevara ni projektanata”, upozorio je Bulj.

Na sličnom tragu je i Erik Fabijanić (SDP) koji tvrdi da navedeni zakon neće imati utjecaj na hrvatsko tržište rada navodeći kako je hrvatskih tvrtki koje šalju radnike u zemlje EU-a četiri i pol puta više od onih iz EU koje šalju radnike u Hrvatsku. "Zakon neće imati utjecaja na tržište rada jer smo na dnu EU po pitanju plaća, satnice, naknada”, kazao je Fabijanić.

Katarina Peović (RF) pita zašto se štiti strana radna snaga a s druge strane ne štiti domaća. „Domaća cijena rada nema pravne zaštite ali preuzimamo EU legislativu koja štiti stranu radnu snagu”, kazala je. Marko Pavić (HDZ) pojašnjava da zakon štiti naše radnike koji za hrvatske tvrtke rade u inozemstvu i koji će njime imat jednake uvjete i prava kao primjerice njemački ili austrijski radnici. Odbacuje pritom kritike da će zakon dovesti do povećanog uvoza radne snage, navodeći podatak da je upućenih radnika u ovoj godini u Hrvatskoj ukupno 1150 . Kaže  nema bojazni ni da će doći do smanjenja cijene rada.

Zakonom o upućivanju radnika u Hrvatsku i prekograničnoj provedbi odluka o novčanoj kazni koji će stupiti na snagu početkom 2021. uređuje se uvjeti rada upućenih radnika kao što su visina naknada, zaštita na radu, radno vrijeme, kvaliteta smještaja i ostalo u cilju izjednačavanja uvjeta s domaćim radnicima. Riječ je o radnicima koje strani poslodavac uputi da ograničeno vrijeme rade u Hrvatskoj, koja nije država u kojoj uobičajeno rade. Predloženim se zakonom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim.