c S
Dnevne novosti

Trump prijeti da neće potpisati zakon o pomoći ugroženima pandemijom

23.12.2020 07:05 WASHINGTON, 23. prosinca 2020. (Hina/Reuters), Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće potpisati zakonski prijedlog koji sadrži 892 milijarde dolara prijeko potrebne pomoći ugroženima pandemijom koju je izazvao koronavirus, poručivši zakonodavcima da moraju povećati iznose poticaja.
"Zakon koji planiraju ponovno poslati na moj stol je umnogome različit od očekivanog. To je doista sramota", poručio je američki predsjednik u video poruci objavljenoj na Twitteru.  Trump je od Kongresu zatražio povećanje iznosa poticaja na 2000 dolara za pojedince te na 4000 dolara za parove, umjesto "smiješno niskih" 600 dolara koji su navedeni u zakonu.I 1,4 bilijuna dolara za financiranje američke Vlade u fiskalnoj 2021. uključeno je u ovaj zakonski paket pa bi eventualni predsjednički veto mogao dovesti do djelomičnog zastoja u radu.

Trump je našao zamjerke i na taj dio proračuna, žaleći se na iznose namijenjene drugim državama, Smithsonian institutu i uzgoju ribe. "Tražim od Kongresa da se odmah riješi rasipničkih i nepotrebnih dijelova te da mi pošalju primjeren zakon, ili će sljedeća administracija donositi paket mjera za pomoć.

A možda ću ta administracija biti ja", poručio je Trump i dalje ne odustajući od neosnovanih tvrdnji da je on pobjednik izbora održanih u studenome.

Predsjednik nije spominjao riječ veto u svom obraćanju, a jedan od razloga može biti i taj što je zakonski prijedlog dobio i više od dvije trećine glasova podrške, koliko ih treba i za poništenje predsjedničkog veta.

Zakon može biti promijenjen, ako kongresni čelnici to žele. Ako ne žele, Trumpu ostaje potvrditi zakon, staviti veto na njega ili ne napraviti ništa te pustiti da zakonski prijedlog postane zakon.