c S
Dnevne novosti

U Njemačkoj stupaju na snagu pojačene mjere zatvaranja

11.01.2021 07:00 BERLIN, 10. siječnja 2021. (Hina) - U Njemačkoj su u nedjelju u nekoliko saveznih pokrajina stupile na snagu pooštrene mjere zatvaranja dok se zemlja suočava s visokim brojem oboljelih i umrlih od posljedica covida-19.
Nove mjere dopuštaju susrete pripadnika jednog domaćinstva s najviše jednom osobom iz drugog domaćinstva. Ovisno o saveznoj pokrajini, djeca se ne računaju.U okruzima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 200 je radijus kretanja ograničen na 15km.  Od početka studenog je na snazi zabrana rada ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima, a od sredine prosinca je dozvoljen rad samo trgovinama za svakodnevne potrebe i ljekarnama.  

Ograničenja, dogovorena prošlog tjedna između kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina, trebale bi biti na snazi do kraja siječnja ali su neke savezne pokrajine najavile produljenje u okruzima s incidencijom višom od 200.

Premijer Bavarske Markus Soeder je objasnio kako mjere "sigurno neće biti ukinute“ 31. siječnja. Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada trebali bi se ponovno susresti 25. siječnja i odlučiti o daljnjim koracima. Merkel je rekla da je cilj mjera smanjenje sedmodnevne incidencije ispod 50. Trenutno je na razini Njemačke incidencija 162.