c S
Dnevne novosti

Za web-stranicu 'građani, prijavite korupciju' 640.000 eura

27.03.2023 06:59 ZAGREB, 26. ožujka 2023. (Hina) - Za web-stranicu 'građani, prijavite korupciju' Ministarstvo pravosuđa i uprave planira izdvojiti 640.000 eura piše u nedjelju Večernji list.

Borba je sve jača, a percepcija javnosti o korupciji stagnira ili se pogoršava. Da se oni trude, ali ljudi to ne shvaćaju, zaključili su u Ministarstvu pravosuđa pa se bacaju na izradu internetske stranice koja će olakšati i običnom puku prijavu sive ekonomije, nepotizma te kriminala općenito, a podastrt će im se online i svojevrsne pomoći u tumačenju zakona koji su dosad, ističu u Ministarstvu, dostupni samo u obliku teksta.

Bit će tako ponuđeni i dalje, naravno, ali plan nadležnih je uspostaviti "virtualnog" asistenta koji će ljude navoditi na prijavu korupcije jednostavnim pitanjima poput "zanima li vas zaštita zviždača" ili "zanima li vas pravo na pristup informacijama", nakon čega će svatko "kliknuti" svoju preferenciju, a ona će ga dalje voditi do konačnog ispunjavanja dokumenta.Virtualni asistent vodit će svakoga tko nadležna tijela želi upozoriti na primanje mita, nepotizam, sivu ekonomiju i kriminal, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.