c S
Dnevne novosti

EP se založio za reviziju Ugovora o EU

05.05.2022 07:30 ZASTAVA EU
ZAGREB, 3. svibnja 2022. (Hina) - Europski parlament založio se za reviziju ugovora Unije u usvojenoj rezoluciji u srijedu, s ciljem da se ispune očekivanja građana i prijedlozi Konferencije o budućnosti Europe.

Plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe prošli je vikend usvojila 325 preporuka za reformu Europske unije, a neke od njih podrazumijevaju i izmjene Ugovora EU-a. 

Supredsjedatelj Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Guy Verhofstadt pozvao je u utorak na raspravi u Europskom parlamentu na izmjenu ugovora Unije i upozorio da "trebamo Europsku uniju koja može odmah reagirati, a ne da reagira premalo ili prekasno".

Belgijski eurozastupnik je kolegama napomenuo da se prijedlozi poput osnivanja zdravstvene unije i energetske unije neće ostvariti bez izmjene Ugovora EU-a. 

"Velika većina u Europskom parlamentu pokreće proceduru za izmjenu ugovora. Ambiciozna provedba onoga što su građani predložili na Konferenciji o budućnosti Europe poziva na konvenciju. Zdravlje, energija, obrana, demokracija...Moguća je drukčija EU", tvitao je Verhofstadt čim je izglasana rezolucija. 

U usvojenoj rezoluciji eurozastupnici pozivaju na sazivanje konvencije aktiviranjem postupka revizije ugovora predviđenog člankom 48. Ugovora o Europskoj uniji te pozivaju Odbor za ustavna pitanja da pokrene potreban postupak.

Hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP) sudjelovala je u radu plenarne skupštine Konferencije u ime EP-a i smatra da je ovaj projekt pokazao da su građani željni promjena. 

"Ukoliko institucionalnim radom na 325 usvojenih zaključaka uspijemo unijeti promjene i ukoliko ispunimo očekivanja građana, stvaramo preduvjete trajnijeg jačanja povjerenja u institucije i političke procese. Uvjerena sam kako će to biti jedan od važnih doprinosa Konferencije o budućnosti Europe i za budućnost europske demokracije", poručila je Glavak, priopćio je njezin ured. 

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol iz redova pučana pozdravio je u utorak na raspravi očekivanja građana da se ojača nadležnost EU-a u području zdravstva, ali je bio kritičan na prijedlog s Konferencije po kojemu bi se jednoglasno odlučivanje o vanjskopolitičkim pitanjima trebalo zamijeniti odlučivanjem kvalificiranom većinom. 

"Tu treba biti jasan - pravo veta koristan je instrument koji osigurava državama članicama da zaštite svoje interese u određenim strateškim područjima. To je posebno važno za manje države članice koje i u zajedničkoj Europi imaju pravo očuvati vlastita prava i identitet. Zbog njih se suzdržimo od eksperimenata koji mogu samo stvoriti štetu. Naše ciljeve možemo postići i u trenutnom ustavno-pravnom okviru, s više političke volje nego što je bilo do sada", rekao je Sokol. 

Pučani, socijalisti, liberali, zeleni i ljevica u rezoluciji su izrazili zadovoljstvo "ambicioznim i konstruktivnim prijedlozima Konferencije" i spremnost za reviziju ugovora, ali suprotnog su stajališta europarlamentarci iz redova konzervativaca i krajnje desnice koji smatraju da se Konferencija ne može smatrati legitimnom polaznom točkom za sazivanje konvencije.

Francuska zastupnica Helene Laporte (Identitet i demokracija) rekla je u utorak da je Konferencija bila "neuspješna", a Nizozemac Michiel Hoogeveen (ECR) izjavio je da je Konferencija "nema nikakav legitimitet", dodavši da su se "ideje na digitalnoj platformi jedva koristile, a stručnjaci usmjeravali građane na panelima". 

Hrvatski eurozastupnik Ladislav Ilčić (ECR) priopćio je da je cijeli koncept "lažiran, a zaključci unaprijed određeni". "Konferencija o budućnosti Europe predstavlja opasan udarac na demokraciju u EU te zaključke s te Konferencije treba staviti u okvir mišljenja samo jednog malog broja ljudi, a ne nikako reprezentativnog mišljenja građana EU-a", smatra Ilčić, priopćio je ured zastupnika. 

Na Dan Europe, 9. svibnja, troje predsjedatelja izvršnog odbora Konferencije predstavit će konačno izvješće o Konferenciji predsjednicima institucija EU-a na ceremoniji u Europskom parlamentu u Strasbourgu.